La doctora Mireia Puig és la directora d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau. El seu cas, però, és poc habitual. Segons dades de l’Institut Català de la Salut només un 14 % dels alts càrrecs, dins de l’àmbit de la salut, estan ocupats per dones.

La doctora Puig ha explicat a betevé el trencaclosques d’horaris que va haver de fer per poder compaginar professió, formació i família: “La meva tesi doctoral es basava en el trasplantament de cor. Quan se’n donava un cas m’avisaven. Recordo haver vingut de matinada amb el meu primer fill, les infermeres me’l cuidaven mentre jo em vestia i anava a quiròfan”, ha explicat. Recorda aquests fets com anècdotes i afirma que mai va haver de renunciar a res. Tot i així, ha explicat com durant la seva carrera va patir alguna discriminació:

“Un dia em van dir que havia accedit a una plaça i quan els vaig recordar que estava embarassada em van dir que s’havien equivocat”

Des de l’any 2003 és cap de servei. Agraeix que, tot i que “hauria de ser una cosa habitual”, hi va haver qui va confiar en ella com una bona candidata per dirigir urgències “independentment que fos un home o una dona”. Ara està al capdavant de més de 50 persones i procura buscar alternatives per millorar la conciliació professional i familiar.

El 80 % de les alumnes de medicina són dones

La minsa representació de les dones en els alts càrrecs no es correspon amb el percentatge de dones a les aules de medicina. Actualment el 80 % de les alumnes són dones. Aquest fet els fa pensar que la tendència hauria d’empènyer les dones als càrrecs de comandament. De fet, les doctores que han iniciat la seva carrera professional més recentment tenen una percepció diferent.

És el cas de la doctora Laia Sánchez. Fa tres anys que és resident al Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital de Sant Pau. “En el meu cas, sento que no he de fer el camí de nou. Ja hi ha altres metgesses que l’han fet per mi. Tinc adjuntes que són molt bones cirurgianes, les tinc com a mentores i en un futur m’agradaria ser com elles”, ha explicat. Reconeix però que és un canvi que s’ha produït recentment. “Una de les meves adjuntes va ser la primera resident de cirurgia a Sant Pau. D’això en fa només 30 anys”, ha comentat. La seva és una de les especialitzacions en què la dona va trigar més a tenir presència.

El pas següent, assegura, és aconseguir que les dones trenquin el sostre de vidre. “Aquesta part crec que és per la qual ens tocarà lluitar a les doctores de la meva generació”, ha comentat.

Una trobada intergeneracional al Recinte Modernista de Sant Pau

Dins el marc de les activitats previstes entorn del Dia Internacional de les Dones el Recinte Modernista de Sant Pau va organitzar, dijous, una taula rodona per debatre com s’haurà de transformar una professió en què, antigament, predominaven els homes i que en un futur estarà representada, gairebé en la totalitat, per dones. En la trobada hi van participar la doctora Puig, la doctora Sánchez i M. Rosa Güell, consultora sènior i exresponsable de la Unitat de Rehabilitació Respiratòria de Pneumologia de l’Hospital de Sant Pau.

L’equiparació, van afirmar, s’aconseguirà amb la transformació de la cultura de les organitzacions, per ara molt masculinitzada, i sobretot amb la visibilització de la dona en l’àmbit mèdic.