La lluita contra el tràfic de marihuana s’ha fet més evident en l’últim any després de les desenes d’intervencions policials que s’han donat a conèixer. Però la investigació més gran que han fet els Mossos d’Equadra els darrers mesos ha estat contra un clan d’origen albanès que es dedicava al tràfic internacional de marihuana. En una operació conjunta amb la Policia Nacional que ha durat un any han detingut 107 persones relacionades amb aquesta banda, entre les quals hi ha els líders de la xarxa, que s’havien establert principalment a Barcelona, Tarragona i Alemanya. Les intervencions més importants van ser el 13 i 15 de juliol, quan els agents van fer 42 escorcolls i es van detenir 78 persones.

La droga es cultivava a Catalunya i es distribuïa per Europa

El clan tenia una trentena de plantacions repartides per tot Catalunya, algunes de les quals estaven ubicades a la capital catalana. Segons el comunicat emès pels Mossos d’Esquadra, un cop cultivada la marihuana, es distribuïa per diferents països d’Europa, entre els quals hi havia Alemanya, on el preu de la droga es multiplicava per cinc.

Durant tot l’any en què s’ha allargat la investigació, els agents han intervingut una tona de marihuana, 25.000 plantes, 70.000 euros en efectiu, tres vehicles i armes diferents.

Treballadors del sector immobiliari i elèctric, còmplices

La xarxa comptava amb treballadors del sector immobiliari i elèctric, a qui pagava comissions per ajudar l’organització a establir-se a Espanya garantint-los la logística i la infraestructura necessàries per cultivar marihuana.

La investigació va començar el juliol de l’any passat, quan la policia va interceptar una plantació a Reus que va destapar l’existència d’una estructura criminal complexa amb una organització al darrere d’origen albanès. En dues ocasions, a finals de l’any 2020 i al maig, es van interceptar enviaments de marihuana amb destinació a Alemanya. Mossos i Policia Nacional han comptat amb la col·laboració de l’Europol i de la policia alemanya i l’albanesa per dur a terme la investigació.

Segons els Mossos, les organitzacions criminals albaneses s’han fet un lloc al mercat de la droga internacional i competeixen amb d’altres, com la màfia italiana i o dels Balcans. Asseguren que es deu principalment al poder econòmic que han anat aconseguint amb el negoci del tràfic de marihuana.