Alfred Bosch

(ACN) El govern ha tancat l’expedient obert contra l’exconseller d’Exteriors Alfred Bosch i considera que va cometre una “infracció greu sancionable” per no haver activat el protocol contra assetjaments sexuals, malgrat conèixer el cas en què estava implicat el seu aleshores cap de gabinet, Carles Garcias. Amb tot, l’expedient es tanca sense marcar cap sanció per a l’expresident del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona perquè cap de les que preveu aquesta tipificació supera el fet que dimitís de la conselleria, segons apunten fonts del govern.

Bosch va admetre durant la tramitació de l’expedient que hauria d’haver activat el protocol, però va afirmar que no coneixia els mecanismes per fer-ho. En declaracions a l’ACN, Bosch ha celebrat el tancament d’un procés “llarg i dur” i ha subratllat que, “en part”, el desenllaç “vindica” el que ell ha defensat “des del principi”, és a dir, que els “possibles errors polítics i de gestió” ja els va assumir amb la dimissió -el 9 de març del 2020- i que van ser “per no activar un protocol del qual en desconeixia els mecanismes”. Bosch també ha volgut recordar que el cas tracta sobre “presumptes fets provocats per una altra persona” que ell va destituir abans que “saltés a l’arena pública”.

Finalment, ha volgut subratllar que ara es tanca un procés “sens dubte, massa llarg i polititzat” que ell sempre ha demanat que “entrés en el terreny de la justícia, cosa que no ha succeït”. En qualsevol cas, ha desitjat “poder sortir del tancat de la política partidista” i recuperar la seva vida anterior “en l’àmbit de les lletres i de la reflexió humanística”.

El govern dona l’expedient per resolt

Per la seva banda, fonts del govern han indicat que l’executiu “dona per resolt” l’expedient per omissió del deure d’activar el protocol d’assetjament a Exteriors durant l’etapa de l’exconseller Bosch. En la sessió ordinària de 31 d’agost, l’executiu ha acordat tancar l’expedient incoat el 23 de febrer del 2021, després dels informes encarregats pel govern a diversos òrgans, “atesa la rellevància i la complexitat jurídica i institucional del cas”.

Acció Exterior veu insuficient el protocol

D’altra banda, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert indica que aquest cas, el primer que s’instrueix per infracció del codi de conducta aplicable als alts càrrecs, ha posat de manifest “la insuficiència del protocol, així com la necessitat de clarificar-ne el procediment i fer-ne partícips tots els alts càrrecs del govern per garantir-ne la correcta aplicació”. En aquest sentit, s’apunta que l’executiu “ja està treballant en la reforma” d’aquestes eines per prevenir casos similars en el futur.