(ACN) Els Mossos d’Esquadra creuen que els dos principals acusats del 17-A, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, no van participar directament en els atacs de la Rambla i Cambrils, tot i que sabien que la cèl·lula preparava atemptats per al 20 d’agost amb cotxes carregats d’explosius al Camp Nou, la Sagrada Família i la Torre Eiffel.

De fet, l’informe pericial d’intel·ligència conclou que un d’ells va participar indirectament en l’atemptat de la Rambla, ja que va llogar la furgoneta que va cometre l’atropellament, però sabia que el vehicle era un dels previstos per fer-los explotar en llocs concorreguts. D’altra banda, els Mossos admeten que va donar alguns detalls de la cèl·lula, però no va ajudar gens a aturar l’atac de Cambrils.

L’informe d’intel·ligència dels Mossos conclou que els dos acusats van participar plenament en els preparatius de la cèl·lula i eren plenament conscients dels atacs “imminents” que estaven previstos per al dia 20. L’explosió de la casa d’Alcanar, usada com a laboratori, taller i magatzem d’explosius, va fer canviar els plans de forma improvisada.

Un dels dos va resultar ferit i, mentre estava detingut a l’hospital, va parlar amb la policia, però no va donar detalls que poguessin fer preveure l’atac a Cambrils la matinada del 17 al 18 d’agost. L’altre havia mostrat reticències d’última hora a certs aspectes dels atacs previstos, però va acabar pagant una furgoneta de lloguer al seu nom el 16 d’agost per deixar-la a l’autor material de l’atropellament de desenes de vianants a la Rambla de Barcelona.

Per tot plegat, la policia conclou que els dos principals acusats no van participar directament en els atacs, però van preparar-ne uns altres de molt més greus que no es van arribar a cometre a causa de l’explosió accidental a Alcanar.