Ara que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit mantenir provisionalment les eleccions catalanes el 14 de febrer, el dubte és quan es pronunciarà de manera ferma. Com a molt tard, s’espera que ho faci la setmana que ve però diversos experts apunten que la resposta arribarà, amb tota probabilitat, abans del cap de setmana.

Un cop acabi el termini perquè la Generalitat i la fiscalia presentin al·legacions, dijous a les 10 h, el tribunal començarà a deliberar. Tant el catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós com la professora de dret constitucional Mar Aguilera creuen que els magistrats podrien tardar a pronunciar-se tan sols 24 hores. “El que s’ha de decidir és si el govern s’ha excedit o no amb l’ajornament de les eleccions perquè hi ha en joc el dret fonamental de participació”, ha dit Aguilera.

L’argument que esgrimeix el govern per haver suspès i ajornat els comicis és l’empitjorament de la situació epidemiològica, però hi ha experts, com el professor de ciències polítiques de la UOC Ernesto Pascual, que consideren que les dades ja eren complicades quan es van convocar les eleccions. De fet, el TSJC apunta en la resolució d’aquest dimarts que la convocatòria dels comicis es van fer amb l’estat d’alarma ja vigent. A diferència de Pascual, Aguilera sí que veu demostrable que les dades són molt pitjors que quan es van convocar les eleccions: “En aquell moment no estàvem en una tercera onada, com ara”, ha insistit.

El TSJC recorda en un comunicat que la decisió d’acceptar les mesures cautelaríssimes que s’han demanat en dos recursos “no anticipa el pronunciament sobre el fons de l’assumpte”. De fet, la suspensió cautelar del decret serveix, segons experts com Pascual, per reprendre la maquinària electoral, que ha de complir uns terminis legals, i en cas que el tribunal decideixi finalment mantenir les eleccions el 14-F hi hagi temps per preparar-les. Pascual recorda que això no vol dir que els comicis se celebrin al febrer perquè caldrà esperar a la decisió ferma del tribunal.

Els magistrats encara han de resoldre tres recursos més que hi ha pendents, interposats per la Lliga Democràtica, Federalistes d’Esquerres i Impulso Ciudadano. Aquestes resolucions, segons els experts, seran similars a la d’aquest dimarts i, per tant, no influiran de manera rellevant en la resta del procediment.