Era una nit assenyalada al calendari. Després de sis mesos de no poder sortir al carrer a partir de les 22 h, milers de persones tenien ganes de celebrar la caiguda del toc de queda aquest dissabte. El mateix conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va admetre que els Mossos d’Esquadra no donarien l’abast i que havien preparat un dispositiu similar al d’una nit de Cap d’Any o de Sant Joan. I precisament és així com molts barcelonins han definit la celebració del final del toc de queda.

Arribada la mitjanit, just quan ha caigut l’estat d’alarma i, en conseqüència, el confinament nocturn, Barcelona ha vibrat amb els petards i els xiulets de molta gent que ha volgut celebrar així aquest canvi d’etapa. Immediatament, milers de persones han sortit al carrer.

La plaça de la Virreina s’omple en qüestió de minuts

A la Vila de Gràcia, un dels punts neuràlgics de la celebració ha estat la plaça de la Virreina. Allà, un cop tocades les 0 h, s’hi han congregat centenars de persones que arribaven en grups reduïts i que han convertit l’espai en una sala de festes improvisada: músics que duien guitarres per amenitzar la nit, gent amb altaveus i fent botellades, fins i tot, persones disfressades. Amb les aglomeracions que s’han produït difícilment s’han guardat distàncies de seguretat i a mesura que ha avançat la nit ha mancat l’ús de mascaretes.

Altres places on els botellots en grup també han estat protagonistes han estat la dels Àngels i la de la Universitat. En aquesta última, els Mossos d’Esquadra hi han actuat ràpidament per dispersar les 150 persones que s’hi han concentrat i han mantingut diverses patrulles per evitar noves aglomeracions. De fet, la policia ha fet controls dinàmics en funció de com s’anava movent la gent, però no ha pogut cobrir totes les zones alhora.

Botellades a la Barceloneta

El passeig de Joan Borbó ha estat un anar i venir constant de persones, i moltes han arribat fins a la platja de la Barceloneta. Allà, una multitud s’ha instal·lat a la sorra per beure i passar l’estona amb el confinament nocturn ja inexistent. Això ha generat el rebuig d’alguns veïns que també venien de celebrar la que han anomenat “nova llibertat”, però que no s’esperaven trobar la Barceloneta plena a vessar.

Per fer front a les situacions de risc de contagis que es poguessin produir aquest dissabte a la nit, la Guàrdia Urbana ha incrementat un 30 % la plantilla del torn nocturn, però els 260 agents que han estat patrullant no han estat suficients per fer front a tot, com ja va preveure que passaria també el tinent d’alcalde en Seguretat, Albert Batlle.

Passejades nocturnes i converses als bancs de qualsevol carrer

Al marge de les infraccions que s’han pogut cometre, moltes persones també han sortit al carrer per gaudir de la Barcelona nocturna que feia sis mesos que no veien. Alguns veïns s’han dedicat a passejar pel barri durant una bona estona i d’altres s’han assegut al banc més proper de casa per xerrar en grup amb tranquil·litat.