Aquesta setmana acaben les tasques de rehabilitació de la façana del Castell de Torre Baró. Contra els petits despreniments de les pedres que recobrien l’edifici, se n’han tractat i arrebossat els murs. El resultat és un aspecte diferent a l’històric que per a l’Ajuntament és el millor dels mals i per a alguns veïns i entitats és la pèrdua de l’essència d’un símbol de Nou Barris.

Com posar fi als despreniments

El novembre de 2014 el Castell de Torre Baró es va estrenar com a mirador i punt d’informació de Collserola, després d’un segle d’abandonament i degradació. La rehabilitació no va resultar suficient i els darrers anys es van detectar petits despreniments de les pedres que cobrien les façanes.

La solució per fixar els murs

A finals de l’any passat van arrencar les feines per posar fi al problema. Els tècnics havien diagnosticat que la millor solució era recobrir la façana. Una opció que té una part negativa, ja que es perd l’aspecte original de la torre, però que es veu com el menor dels mals. “Era realment molt difícil trobar una solució de conservació estricte i, per tant, el que s’ha fet ha estat un procés de conservació d’aquesta pedra, de sanejament, i un tractament de la façana que permeti una visió que jo crec que és molt correcte amb una certa distància, evidentment si ets a prop, la textura de les pedres històriques ha desaparegut però realment era molt difícil mantenir-lo perquè la pedra estava molt danyada. Era la millor reparació que es podia fer“, afirma Xavier Marcé, regidor de Nou Barris. Segons l’Ajuntament, altres opcions de reparació hagués obligat a un manteniment cada dos anys i sense garanties.

“Imitació d’una façana catalogada”

La rehabilitació ha intentat imitar el color i la textura original de la torre, mantenir l’esperit de l’edifici, però per segons alguns veïns i entitats, el projecte ha estat una decepció. “En conèixer el projecte no li vam donar importància perquè crèiem que no serien capaços de fer una imitació d’una façana catalogada —lamenta Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris— no és la visió que teníem d’aquesta obra. S’ha de tenir en compte que aquest castell ha estat des de principis de segle fins als anys 80, que eren quatre parets foradades i mai va caure a terra”.

En els propers dies es retiraran ja tots els materials i estris de les obres, després d’acabar els darrers detalls de la rehabilitació. Aleshores el castell reobrirà i reprendrà les visites. També retornaran les activitats que durant aquest prop d’un any en obres s’han traslladat a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova.