CARMEN SOLER "Veníamos con los críos, subíamos como las cabras, antes estaba fatal y ahora eso es una bendición." JOAQUIM GARCIA "Abans eren quatre parets, era perillós, estava mal cuidat, i ara es convertirà en un centre dinamitzador del barri." Veïns de Torre Baró senten que han recuperat un punt emblemàtic del barri, oblidat durant molts anys. Ara l'edifici s'estrena de cara al públic i ho fa totalment restaurat. Se n'ha assegurat l'estructura i se n'ha millorat la seguretat, amb aquestes baranes. També s'han instal·lat uns projectors de LED que il·luminaran el castell durant el cap de setmana per donar-hi visibilitat. I això és precisament el que reclamen les entitats de la zona. ARNALDO GIL, president de l'Arxiu Històric de Roquetes - Nou Barris "Aquest castell posa el districte a Barcelona. S'ha acabat ser suburbi i extraradi, avui volem ser Barcelona." En qualsevol cas el castell de Torre Baró ofereix unes vistes privilegiades de la ciutat. Els ciutadans poden accedir lliurement als miradors habilitats i també a la planta baixa. "Les tres plantes superiors només es podran visitar amb reserva prèvia. El Museu d'Història de Barcelona i l'Arxiu Històric de Roquetes - Nou Barris organtizaran visites guiades." Unes visites que s'estendran pels entorns del castell. Les dues entitats també oferiran rutes i itineraris guiats per la serra de Collserola.

La remodelació del castell de Torre Baró ha estat integral, ja que fins ara estava tancat al públic i en un estat força degradat. Per recuperar-lo se n’ha assegurat l’estructura i se n’han millorat els tancaments i la seguretat, tot col·locant-hi unes baranes. També se n’ha renovat la instal·lació d’aigua i electricitat. A més, s’hi ha instal·lat enllumenat ornamental, és a dir, un sistema de LED que il·luminarà l’edifici durant els vespres del cap de setmana per donar-hi visibilitat.

La planta baixa de l’edifici acull un punt d’informació del Parc de Collserola i també un espai expositiu i de divulgació històrica, amb fotografies cedides per la família del fotògraf Narcís Darder. Aquest espai estarà obert al públic de dilluns a divendres de 10 a 13 h, dissabtes de 10 a 17 h, i diumenges de 10 a 14 h. A les tres plantes superiors només s’hi podrà accedir amb reserva prèvia per tal de visitar el castell amb grups reduïts.

L’Ajuntament ha invertit 750.000 euros a restaurar l’edifici però també a millorar-ne l’accés. Tot plegat s’ha fet amb la voluntat de recuperar aquesta torre com a espai ciutadà, com a símbol del districte i com a dinamitzador de les entitats i associacions del barri de Torre Baró.

El castell de Torre Baró, una icona del districte

La construcció, situada a la part més alta del turó de les Roquetes, data de 1905. Inicialment havia de ser un hotel, però va quedar inacabat a causa del fracàs del projecte que s’havia de fer aleshores a la serra de les Roquetes. Amb el pas del temps va caure en l’abandonament absolut i es va anar degradant. L’any 1987 l’Ajuntament de Barcelona va habilitar l’edifici i els entorns com a mirador de la ciutat. Tot i això, ha estat un edifici tancat al públic i amb successius episodis d’ocupació i destrosses.