Caravana Obrim Fronteres emprendrà un viatge cap a Itàlia per denunciar ”la situació de les persones migrants i refugiades”. En el recorregut de deu dies s’organitzaran campanyes i accions que pretenen visibilitzar ”la falta fragrant de polítiques migratòries de la Unió Europea” i ”la deriva racista i xenòfoba d’algunes institucions”. Hi participaran 300 persones, organitzades per una vintena d’entitats socials.

El viatge comença el proper divendres 13 de juliol a Salt, Girona. La trentena d’activistes de Catalunya s’agruparan amb 300 voluntaris més de tot l’Estat i es dirigiran cap Itàlia amb parades a Ventimiglia, Palermo, Catània, Riace i Civitavecchia. Durarà fins el 22 de juliol, quan tornaran cap a Barcelona.

Sira Ruíz, membre de l’agrupació, explica que s’han marcat tres objectius principals. El principal, diu, és denunciar les polítiques de les fronteres de la Unió Europea. El segon, i Ruíz remarca que no menys important, és estrènyer llaços de solidaritat i articular xarxes, com conèixer i donar suport a iniciatives d’acolliment. Per últim, combatre l’estigma que pateixen dia a dia les persones migrades alhora que entren a un país nou.

La lluita feminista, el focus d’enguany

Caravana Obrim Fronteres considera que les dones són doblement víctimes. Tant per la condició de persona migrada i tot el que això comporta com per la violència i invisibilització que pateixen. És per això que, des d’un enfocament feminista, posen èmfasi en el dret a migrar lliurament.

És el tercer any consecutiu que l’agrupació d’entitats com Tanquem els CIE, Stop Mare Mortum, Irídia o Ca la Dona porten a terme aquesta activitat. El 2016 van viatjar fins a Grècia i l’any passat a Ceuta i Melilla.