El Plenari del Consell de Districte de Nou Barris ha aprovat el canvi de nom de l’avinguda de Borbó per la dels Quinze. Hi han votat a favor el govern municipal, ERC i Grup Demòcrata. Després de superar aquest tràmit la iniciativa s’haurà d’elevar a la Ponència de Nomenclàtor perquè hi doni el vistiplau. Segons l’Ajuntament, es trigarà entre mig any i un any per fer-se efectiu el canvi. Aquesta és una proposta totalment ciutadana, que sorgeix de l’Associació de Veïns Torre Llobeta – Vilapicina, que volia rebatejar el carrer i recuperar-ne la història.

avinguda borbó cantonada amb passeig maragall

Què és els Quinze

Popularment s’ha anomenat els Quinze a la cruïlla entre l’avinguda de Borbó i el passeig de Maragall. Just en aquest punt hi havia la parada del 46 del tramvia. El preu del bitllet era de 15 cèntims, que dona origen al nom. Aquest tramvia funcionava a principis del segle XX i enllaçava la plaça d’Urquinaona amb el barri de la Torre Llobeta.

“S’ha fet justícia històrica”

Precisament l’Associació de Veïns de Torre Llobeta va promoure una campanya de recollida de firmes, l’abril passat, perquè el districte aprovés el canvi. Han aconseguit més de 1.800 signatures, ha assegurat Joaquim Forns, president de l’associació. Forns ha explicat que la reivindicació venia de lluny i ha sentenciat: “S’ha fet justícia històrica perquè és un nom arrelat”. Qui també s’hi ha pronunciat ha estat Janet Sanz, regidora de Nou Barris: “Estimem aquest districte, el seu passat i la seva memòria”.

A l’estiu, també es va programar una exposició que recordava l’origen del nom dels Quinze per recuperar la memòria històrica d’aquest espai de la ciutat, i a més, impulsar el canvi de nom del carrer.

La iniciativa té el suport de la Taula Unitària de la República, que també va liderar substituir el nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República.

“Barcelona diu ‘Visca la República'”

Durant la presentació de la decisió per canviar el nom de l’avinguda de Borbó, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha carregat contra els polítics “que diuen que són republicans però que no tenen cap problema amb la monarquia”, ha dit en relació amb Manuel Valls.

També ha respost les paraules del president del PP, Pablo Casado: “Casado deia que cada cop que fem un cafè, hem de dir ‘Viva el Rey'”, ha dit. I ha afegit: “A Barcelona diem que no, Barcelona diu’Visca la República’!”. ha sentenciat.