La Fundació Internacional de l’Artrosi (OAFI) és l’única fundació dirigida exclusivament a persones amb artrosi en àmbit mundial. La va crear fa dos anys a Barcelona el doctor Josep Vergés, que es preguntava com podia ser que una patologia tan freqüent, que pateix el 20 % de la població espanyola de més de 15 anys, segons dades del Ministeri de Sanitat, no tingués una fundació. “Vaig pensar que l’única forma d’ajudar era fent una fundació en què els malalts estiguessin representats i que fos un lloc de trobada”, explica Vergés, president de l’OAFI.

Una de cada quatre dones pateix d’artrosi

L’artrosi és la patologia crònica més important a Espanya, la pateixen set milions de persones. Es tracta d’una malaltia articular degenerativa que provoca inflamació i dolor i les més comunes són les de genoll (que pateix un 10 % de la població catalana), dits i maluc. El 23,5 % de les dones espanyoles majors de 15 anys tenen aquesta malaltia i la xifra augmenta fins al 80 % quan tenen més de 45 anys. Tot i això, els nens i els esportistes d’elit també són col·lectius de risc.

Prevenció i visites gratuïtes

Per prevenir aquesta patologia i ajudar els pacients a tenir una millor qualitat de vida, la fundació rep visites els dilluns a la tarda de forma gratuïta. El primer pas és explicar la malaltia als pacients i donar-los eines per trobar-se millor. Les recomanacions bàsiques: evitar el sobrepès amb una dieta mediterrània i fer esport de forma freqüent, com pot ser nedar, caminar o anar en bicicleta.

Arriba el II Congrés Internacional de Pacients amb Artrosi

El 9 i 10 d’octubre se celebrarà el II Congrés Internacional de Pacients amb Artrosi a l’Auditori AXA i l’entrada és gratuïta amb inscripció prèvia. “Volem que Barcelona sigui capdavantera mundial en la salut articular i, per això, fem aquest segon congrés dirigit al malalt”Les jornades comptaran amb experts en artrosi, taules rodones o ponències de Santiago Niño Becerra i Tomàs Molina. També es farà una trobada de taitxí oberta a 500 persones.