Alerta per la degradació de l’antic recinte fabril de Can Ricart, al barri de Provençals del Poblenou. Els veïns, aplegats en la Taula Eix Pere IV, adverteixen que el patrimoni, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, es podria perdre de manera definitiva si no s’hi fa cap acció de manteniment. Per això proposen que es destini a un ús popular que permeti assegurar-ne la preservació, en espera que la Universitat de Barcelona hi construeixi el campus que té previst ubicar-hi en el futur. També demanen que es reformuli el projecte de construcció d’oficines a l’entorn de Can Ricart perquè, diuen, que aquest pla deixaria l’antiga fàbrica en una anècdota.

El passat industrial del Poblenou

L’any 2002 un moviment veïnal va aconseguir salvar el conjunt històric de Can Ricart, una de les darreres fàbriques que recorden el passat industrial del Poblenou. El 2006 es va aconseguir protegir patrimonialment el recinte i, des d’aleshores, està en espera de tenir un ús. La Universitat de Barcelona hi ha d’ubicar un campus, però el projecte s’ha anat endarrerint per manca de pressupost.

Tot i que s’ha reformat una part del recinte i s’hi ha ubicat un espai per a entitats, un casal de joves i tallers artístics, la majoria de l’espai segueix en espera. Per això, la Taula Eix Pere IV reclama que la totalitat de l’espai es destini a usos populars amb l’objectiu d’assegurar-ne la preservació, mentre la universitat no executa el projecte.

Protegir els entorns per contextualitzar Can Ricart

Els veïns també reivindiquen que es replantegi el projecte per a l’illa de cases on s’ubica Can Ricart, al carrer del Marroc, just davant del Parc Central del Poblenou, dins l’àmbit del 22@. Expliquen que la volumetria dels edificis d’oficines que està previst construir a l’entorn minimitzarà l’antiga fàbrica, la trauran de context i la faran pràcticament desaparèixer.