Des de Setmana Santa, a la masia de Can Calopa de Collserola es fan activitats didàctiques enfocades a les escoles. Es tracta d’una prova pilot que s’ha realitzat amb centres educatius del districte de Sarrià – Sant Gervasi i que, a partir del curs vinent, s’obrirà a col·legis de tot Catalunya. La iniciativa vol donar a conèixer el món agrícola i ramader als més joves i també sensibilitzar-los sobre la importància de mantenir el patrimoni i la natura que ens envolta, d’una manera sostenible.

Un dia de pagesia a Barcelona

Can Calopa està situat a Collserola, dins del municipi de Barcelona. És una masia del segle XVI, on hi ha les úniques vinyes de la ciutat. Aquí és, on durant tot un matí, els alumnes de 3r de primària del col·legi John Talabot han fet de pagesos per un dia. “Hem estat donant menjar a les ovelles, fent-los un llit, traient la caca i la palla bruta i el que m’ha agradat ha estat posar-los noms”, explica l’alumne Toni Busquets.

Un altre grup ha anat al galliner a buscar els ous, però no hi ha trobat ni ous ni gallines: durant la nit se’ls ha menjat un depredador. “Estem buscant pistes per descobrir qui s’ha menjat les tres gallines. Hem trobat ous trencats, plomes i petjades”, explica, motivat, l’alumne Pau Díaz.

Viticultura “in situ”

En aquesta activitat pedagògica, però, no tot és pràctic. Enmig de les vinyes de Can Calopa, on d’aquí a uns mesos es farà la verema, se’ls explica com la plaga de la fil·loxera va afectar tota la vinya de Catalunya fa més de 130 anys i com es va solucionar amb la plantació de peus de cep americans, que no es veuen afectats per aquest insecte. Més tard, van al celler per aprendre que el llevat és el que fa que el raïm es converteixi en vi.

Els alumnes aprenen diversos conceptes sobre la vinya

Apropar la pagesia als nens de la ciutat

Es tracta de tota una sèrie de coneixements que volen “posar en contacte l’alumnat amb la natura i apropar-los a la pagesia explicant-los com viuen els animals o com funciona el cicle de la vinya”, explica Martí Monfort, responsable de projectes i formació de la cooperativa L’Olivera, que gestiona la masia de Can Calopa. Des del col·legi John Talabot veuen aquesta activitat com una oportunitat: “A l’escola parlem de molta teoria i veiem molts vídeos, però és important que ho visquin, i que ho vegin. Que donin de menjar a les ovelles, que les toquin, perquè això no ho podem fer a l’escola”, explica Marta Cortada, tutora de 3r de primària del centre.

Comparteix a: