Són dies de molta feina a Can Calopa, l’única vinya de Barcelona. És temps de verema i aquests dies han recollit el fruit de la feina de tot un any. Enguany l’esforç ha valgut la pena perquè han incrementat la collita i han millorat la qualitat després que l’any passat se’n perdés la meitat pel mal temps i l’impacte de la vespa asiàtica i els ocells.

Tot i que des del Consorci del Parc Natural de Collserola expliquen que la vespa asiàtica segueix augmentant la població al territori, Ínigo Haughey, responsable de producció de Can Calopa, assegura que aquest any aquesta espècie invasora no ha afectat gairebé gens la vinya. I afegeix que la vespa asiàtica sembla estar més controlada en aquesta zona gràcies a algunes actuacions per part dels tècnics del parc, com ara la col·locació de trampes per capturar-les.

Recuperant persones a través de la vinya

El projecte de la cooperativa L’Olivera, que fa 10 anys que gestiona la finca municipal de Can Calopa, té dos objectius molt clars: d’una banda vol recuperar l’agricultura i el patrimoni de la serra de Collserola amb l’elaboració d’un vi i la utilització d’una masia del segle XVI i, per l’altra, vol recuperar les persones que cada dia hi treballen i fan possible l’elaboració d’aquest vi. En aquest cas són 16 persones en risc d’exclusió social que treballen i la majoria també viuen a la finca, i als quals se’ls dona una feina i també la confiança que la poden fer bé, explica Maria Dolors Llonch, directora de Can Calopa.

Segell ecològic a partir de l’any que ve

Fins fa poc a la finca de Can Calopa s’elaboraven dos vins, el Vinyes de Barcelona i el Vinyes de Collserola. Però ara només se n’hi fa un: El Vinyes de Barcelona, que es va presentar en societat el juny d’aquest any i que obtindrà el certificat de vi ecològic l’any que ve. Aquest nou vi, expliquen, té uns criteris d’elaboració millors que els vins anteriors, que es van començar a implementar el 2016, any en què es va fer la petició per obtenir el segell ecològic.