Educacio presenta web app per denunciar violències escoles

El Departament d’Educació ha posat en marxa aquest dilluns UsApps, l’aplicació web de denúncia de les situacions de violència en els centres educatius, dins del Pla les escoles lliures de violències. A través d’aquest web es pot comunicar la denúncia i rebre suport de professionals especialitzats.

UsApps és l’eina que el Departament d’Educació posa a disposició de totes les persones de la comunitat educativa (alumnes, famílies i docents) per comunicar les diferents situacions de violència que l’alumnat pot viure o ser-ne testimoni. Segons el departament, és una eina segura i completament confidencial que permet denunciar tota mena de situacions violentes i obtenir suport i acompanyament en el procés per part de professionals especialitzats en violències.

Les víctimes rebran assessorament professional

La nova app està disponible en set llengües —català, aranès, castellà, anglès, urdú, àrab i xinès, i adreça un seguit de preguntes al voltant de situacions viscudes, ja sigui en primera persona o no: es demana per qui ha dut a terme l’assetjament, de quina manera, si és al centre o fora. Un cop acabada l’explicació, els ususaris poden contactar amb la USAV (Unitat de Suport a l’Alumnat en Situacions de Violència) de la Generalitat, en què rebran suport de personal especialitzat que faran l’acompanyament i actuaran en les denúncies que es rebin.

La USAV ha rebut des de la seva creació, el mes d’abril, un total de 183 denúncies, la majoria són “bullying”, violència masclista —tant en l’àmbit escolar com familiar— i maltractament infantil i adolescent en l’àmbit familiar. El Pla les escoles lliures de violències, adreçat a tots els centres públics i privats i a la comunitat educativa, té com a objectiu principal la prevenció, intervenció i seguiment de les situacions de violència que afecten l’alumnat. El projecte implica un canvi de paradigma: distingir i abordar de manera diferenciada el conflicte i les violències. El pla disposa dun pressupost de 34,74 M € que es desplegarà fins al 2026.

El pla vol lluitar i prevenir situacions de maltractament a la infància i adolescència, negligència, violència sexual o abusos sexuals, assetjament entre iguals a l’escola, ciberviolències, conductes d’odi i discriminació, violència masclista i LGBTIfòbia.