La cooperativa L’Olivera busca mecenes pels ceps de la Masia de Can Calopa de Dalt. Per trobar-los, ha engegat la campanya de micromecenatge “Plantem un cep a Barcelona, arrelem a Collserola” amb l’objectiu d’ampliar i replantar la vinya amb varietats autòctones de la serra de Collserola i de forma ecològica. Volen haver replantat les 3,5 hectàrees de vinya de la masia l’any 2024 i produir el primer vi blanc del celler.

Impulsar la vinya amb varietats autòctones

L’Olivera convida tots els barcelonins a col·laborar econòmicament amb el micromecenatge amb l’objectiu d’aconseguir 16.000 euros que els permeti replantar la vinya existent. Si arriben al segon tram de 24.000 euros ampliaran una hectàrea de vinya. Un projecte que els ajudarà a impulsar la vinya, que actualment no és tan productiva com voldríem, i que els permetrà embotellar 10.000 ampolles l’any, el doble que l’última verema.

La vinya de la Masia de Can Calopa de Dalt

Un dels reptes: un nou vi blanc

Si el projecte tira endavant, es preveu que el 2024 o el 2025 arribi el primer Vinyes de Barcelona blanc. Actualment, Can Calopa produeix dos vins negres: Vinyes de Barcelona i el natural de Can Calopa, un vi experimental i sense sulfits. Uns vins que van començar a comercialitzar-se a les botigues l’any 2016.

Tornar als orígens

La cooperativa vol recuperar el patrimoni viticultor de Collserola i de Barcelona, replantant a Can Calopa 3,5 hectàrees de varietats de vinya autòctones de la serra. Per això estan estudiant la viabilitat de les varietats originàries. “Volem tenir una vinya plenament productiva arrelada al territori i plantar varietats autòctones com el xarel·lo o pansalet, el picapoll o el Mataró”, explica Ínigo Haughey Barquin, responsable de producció de Can Calopa.

La finca Can Calopa amb la masia de fons

8.000 ceps arrencats

De moment, s’han arrencat 8.000 ceps, que van ser plantats l’any 2000, i properament s’arrancaran tots els altres. Com eren varietats que no eren autòctones i no s’havien adaptat bé al territori, la seva productivitat era baixa i calia substituir-les per d’altres originàries de la serra de Collserola o bé que s’hi hagin adaptat molt bé. A més, des de L’Olivera es volia que tots els seus vins comptessin amb l’homologació DO Catalunya.

10 anys d’història

La cooperativa L’Olivera fa 10 anys que va començar a gestionar la masia de Can Calopa de Dalt, que també fa visites a la vinya i la bodega i tastets de vins.

Es tracta d’un projecte d’economia social i solidària sense ànim de lucre. Disposa de treballadors amb discapacitat i risc d’exclusió social que viuen a la llar residència de la masia. Ara, també han creat una empresa de formació en economia social, agricultura i enologia per a infants i adults.