En plena jornada de vaga dels Serveis Socials municipals, l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat aquest dilluns que treballa per reduir la presència d’aquests educadors als desnonaments. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha anunciat que s’estén a tota la ciutat una prova pilot que constata que en el 90 % de llançaments no és necessari que els treballadors socials assisteixin la comitiva judicial.

La prova pilot va engegar l’any passat només al districte de Sants-Montjuïc. Segons Pérez, consisteix a “reforçar la prevenció” i demostrar abans de la data assenyalada que Serveis Socials ja han acompanyat la família afectada prèviament i, per tant, no fa falta que siguin al desnonament. Els resultats de l’estudi conclouen que tan sols en un 10 % dels casos la justícia ha requerit igualment el suport de Serveis Socials.

La iniciativa topa amb el protocol del TSJC

El treballador social ha d’acompanyar la família i donar-li una solució d’emergència”, diu la tinenta d’alcalde. Però la iniciativa de l’Ajuntament topa amb un escull: per reduir en ferm la presència dels equips municipals als llançaments cal modificar el protocol establert pel poder judicial, que els obliga a auxiliar la comitiva. Pérez estén la mà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a la Generalitat per fer possibles els canvis.

Aquest dilluns els treballadors socials de Barcelona han convocat una segona jornada de vaga que aglutina tots els centres de la ciutat. La convocatòria compta amb el suport dels sindicats presents a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). Deixar de participar en els desnonaments és justament la demanda principal del col·lectiu, que els últims mesos ha patit atacs pel seu rol en aquesta qüestió.