L’operació es va dur a terme els dies 19 i 20 d’aquest mes, quan la Unitat Fiscal de la Guàrdia Civil de l’Aeroport de Barcelona-el Prat va detectar una primera tanda de 69 cadells de gossos i tres gats, i una segona de 45 cadells procedents de Praga que presentaven irregularitats.

Després d’estendre acta, la benemèrita va demanar enviar els veterinaris de la Generalitat i agents del Servei de Protecció de la Natura a la botiga on havien de vendre’s els cadells. Es va comprovar llavors que els animals no tenien encara els tres mesos, l’edat mínima per posar-los a la venda, i que tampoc no havien estat vacunats.

Coincidint amb el període nadalenc, una època en què les mascotes són una opció com a regal de Nadal, s’intensifica el control i la vigilància del tràfic il·legal d’animals de companyia, el trasllat en vehicles inadequats i la falsificació de passaports, certificats o exàmens veterinaris. La policia intenta garantir que el comprador d’una mascota rebi l’animal amb totes les garanties.

Les investigacions han determinat que l’entrada il·legal de mascotes té lloc per terra, mar i aire, i que els principals països que n’envien de manera irregular a Espanya són Eslovàquia i la República Txeca.