Sembla que aquest plat es mogui sol, però en realitat és un enginy. Igual que aquest dit de mentida o aquest llibre que sorprèn quan s'obre. Són infinitat d'objectes diferents amb un objectiu comú: fer una broma. ROSA CARDONA, propietària d'El Ingenio "Abans en veníem molta, de broma, però com que ara es ven de tot, potser és que no me n'adono que és el dia dels Innocents. I ara vénen la tira de turistes que el primer que miren és la broma." El dia dels Sants Innocents té el seu origen en les anomenades festes d'inversió, que van de Tots Sants a Carnestoltes. És una barreja entre la tradició cristiana i la pagana. JOSEP FORNÉS, antropòleg "Hi ha tot un cicle d'històries sagrades explicades, contes, llegendes que reviuen antigues creences, antics mites, antigues tradicions. Una d'elles, petita però significativa, és aquesta festa dels Innocents." En dies com el d'avui la tradició marca que s'han de fer bromes. Una de les més comunes és penjar llufes a l'esquena d'algú. Però sembla que cada cop és menys habitual. JOSEP FORNÉS, antropòleg "Totes les tradicions s'inventen i es reinventen. Crear-ne de noves és fantàstic. Recuperar, no recuperarem mai res. Ho reinventem, per tant, simplement són ganes i il·lusió de tornar a fer coses creatives, que la gent se les faci seves i llavors esdevinguin tradició." Així que ja ho sabeu, només cal donar-hi voltes...

Els orígens dels Sants Innocents són diversos. D’una banda, la celebració té una vessant pagana relacionada amb les festes que els romans dedicaven al déu Saturn: les saturnianes. Durant aquells dies, els esclaus gaudien d’una especial llibertat que els donava peu a fer tota classe de bromes entre ells.

L’origen cristià d’aquest dia són les històries de la Bíblia que expliquen els patiments i la mort de persones innocents. Concretament, es recorda el dia que Herodes, rei de Judea, va ordenar matar tots els nens de menys de dos anys, Jesús inclòs. La cultura popular ha donat la volta a aquest passatge macabre i ha convertit en “innocents” qualsevol persona prou ingènua com per dur penjada una llufa a l’esquena o creure’s les històries que li van explicant al llarg del dia.

Les llufes es cremen

La festivitat dels Sants Innocents s’inclou en un cicle de festes que va des de Tots Sants fins a Carnestoltes. Són les conegudes com a festes d’inversió. Totes aquestes festes tenen aspectes comuns. Per exemple, la figura de la llufa forma part de la tradició del dia 28 de desembre, però aquest ninot també es veu altres dies. Per Carnestoltes són típiques les cremacions de ninots. De fet, durant tot el solstici d’hivern es fan fogueres, per exemple el dia de Nadal.

Però el pas del temps ha fet que les tradicionals bromes del dia dels Innocents desapareguin o, si més no, no se’n facin tantes. L’antropòleg Josep Fornés afirma que “recuperar tradicions no es pot fer, però reinventar-les sí”. Ja hi ha botigues de regals que venen tota mena d’objectes de broma com tifes de plàstic, caramels picants, dits de mentida, berrugues postisses o capses sorpresa. Tot i la gran varietat d’objectes de broma disponibles, els botiguers diuen que no se’n venen gaires, ni en general ni en una data concreta.