El Festival de la Infància fa mig segle com a espai d’oci nadalenc promovent valors com el civisme, la salut o el respecte pels animals i el medi ambient. Nascut el 1963 com un festival benèfic, amb els populars personatges radiofònics senyors Dalmau i Viñas, l’oferta d’activitats del saló s’ha anat renovant any rere any. En aquesta 50a edició, ocuparà 43.000 metres quadrats a la plaça de l’Univers i els salons 1, 2 i 3 del recinte firal de Montjuïc. Els eixos temàtics són els espectacles culturals, l’alimentació saludable, la tecnologia, la imaginació, el medi ambient i el civisme.

Enguany, a més, aquestes activitats no seran les mateixes cada dia, sinó que conformen una programació que canvia, sobretot, entre la primera i la segona setmana. Així, per exemple, aquest cap de setmana, del 27 al 29 de desembre, s’hi exhibiran tota mena de mascotes al Mascota Fun Festival. En canvi, a partir de l’1 de gener, pren protagonisme la programació musical, amb concerts de grups com Gossos, Els Catarres o Macedònia.

Nens “fitxats” amb codis QR

Set departaments de la Generalitat ofereixen activitats lúdiques, esportives i educatives als nens que visitin aquest festival. Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Bombers de la Generalitat els oferiran pujar als seus vehicles i intentaran, organitzant diversos jocs, que els nens retinguin el 112 com a número de telèfon d’emergències. Un pop inflable informarà sobre la recollida selectiva de residus i també hi haurà una zona amb rocòdrom, ordinadors i jocs gegants d’habilitat.

Però la proposta estrella de la Generalitat en aquesta 50a edició del Festival de la Infància, que el president Artur Mas i l’alcalde Xavier Trias inauguren aquest divendres, és un sistema mitjançant el qual els nens que ho desitgin rebran una placa amb un codi QR. Aquest codi portarà encriptades les dades de contacte dels pares o tutors. Si el nen es perd, qualsevol que tingui un mòbil amb lectors de codis QR podrà contactar ràpidament amb la seva família.