(ACN) El govern català no renovarà els concerts a les escoles que segreguen per sexe de les etapes d’infantil, ESO i estudis postobligatoris -batxillerat i formació professional- de cara al pròxim curs. Ho ha anunciat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. La decisió afectarà onze centres que encara separen nens i nenes, i que pertanyen, majoritàriament a institucions religioses. Entre les escoles que segreguen hi ha, per exemple, el Col·legi de Foment Canigó de Barcelona; Pineda i Xaloc, de l’Hospitalet de Llobregat, o La Farga i Viaró, de Sant Cugat del Vallès.

L’executiu ja va intentar no renovar els concerts a primària per al curs 2020-21, però el TSJC va suspendre la denegació, va acceptar les mesures cautelars sol·licitades pels centres i va establir la renovació del concert per sis cursos escolars més. Gonzàlez-Cambray creu que ara el Departament té “més cobertura jurídica” per executar aquesta decisió.

Al segle XXI no hi pot haver cap escola que, amb finançament públic, continuï separant els nens i nenes a les aules.
Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació

Els concerts educatius en les etapes d’infantil, secundària i postobligatoris s’acaben aquest curs. Per això Educació ha traslladat la qüestió a la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts.

Més de 4.000 alumnes

No hi ha cap centre de segon cicle infantil que imparteixi educació diferenciada, però sí a l’ESO i postobligatoris.

En total, no es renovarà el concert en 11 centres educatius. La mesura afecta 139 grups de l’ESO -3.850 alumnes-, i a dos d’aquests onze centres que imparteixen batxillerat concertat, amb quatre grups -251 alumnes escolaritzats-. El conseller ja ha comunicat la decisió aquest dimarts a la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL).

El govern considera que tenen més cobertura jurídica que l’any passat. A banda de la llei educativa de Catalunya, que contempla explícitament que no es concertaran centres que segreguin per sexe, s’aferren també a l’empara de la LOMLOE.

Si volen tornar-ho a portar als tribunals, estem acostumats que ho judicialitzin, no hi ha cap argument jurídic perquè ens tornin a imposar cap mesura cautelar.
Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació