Els col·lectius en defensa de l’habitatge a Catalunya denuncien una persecució contra el seu moviment per part del departament d’Interior. Asseguren que en els últims anys s’han disparat els processos judicials, les multes i les denúncies contra activistes, veïns i periodistes que participen en mobilitzacions per aturar desnonaments. Des del 2019 s’han posat 364 denúncies, la immensa majoria -351- en llançaments.

Les multes sumen 200.000 euros

Les entitats en defensa del dret de l’habitatge afirmen també que els càrrecs s’han agreujat, i que a les denúncies per desobediència i resistència a l’autoritat s’hi han sumat les d’obstrució a la justícia, que poden suposar una sanció de 600 euros. De fet, les multes imposades en els dos darrers anys per aquests motius ja sumen 200.000 euros. Per això, demanen que es retirin abans que arribin als jutjats.

Per això, han convocat una protesta davant d’Interior en què han participat les diferents Plataformes d’Afectats per l’Habitatge (PAH), sindicats i xarxes d’habitatge. Diuen que mentre no hi hagi una legislació que “garanteixi el dret a l’habitatge” no es pot reprimir a la ciutadania mobilitzada per defensar aquest dret amparant-se en la llei mordassa.

Repunten els desnonaments a Catalunya abans de la fi de la moratòria

Canvi d’estratègia d’Interior

Fa just un any van advertir que els forts dispositius que els Mossos d’Esquadra acostumaven a activar quan s’havia d’executar un llançament havien anat a menys i que, per contra, havien augmentat les sancions contra les persones que es concentraven al carrer per protestar contra els desnonaments. Un any després asseguren que aquest temor a un canvi d’estratègia s’ha confirmat.