Fa unes setmanes el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va presentar un informe en el qual afirmava que a Catalunya hi ha 50.000 nens malnodrits i 750 casos de desnutrició. Dies després, la Societat Catalana de Pediatria va negar que hi hagi infants desnodrits com a conseqüència de la crisi econòmica i va alertar que cal diferenciar aquest fenomen, aïllat a Catalunya, dels casos de malnutrició, és a dir de mala alimentació, que sovint apareixen amb els problemes de sobrepès.

Aquest divendres, el conseller de Salut de la Generlitat, Boi Ruiz, ha afirmat que “a Catalunya no hi ha cap cas de desnutrició per fam” i que “els nens de Catalunya no passen gana”. Ruiz ha matisat que “una altra cosa és que els nens de Catalunya, en el seu comportament alimentari habitual, vegin conseqüències per la situació econòmica pel que fa a l’accés a la carn i el peix”.

Boi Ruiz, igual que ja ho van fer els pediatres espanyols, ha atribuït els casos de desnutrició a “malalties de vegades d’origen genètic i, d’altres, adquirides, que provoquen que els nens no assimilin els aliments, malgrat que mengin adequadament”. Sobre l’informe del Síndic, Ruiz considera que s’ha portat a l’extrem i que el problema no són les dades, sinó la interpretació que se n’ha fet.