A Sants s'hi respira calma. D'aquí a poques hores començaran el mig miler d'actes festius que es faran els propers dies al barri. Però encara hi ha veïns que aprofiten les darreres hores per acabar de guarnir els carrers. MARC GÓMEZ, Comissió de Festes Vallespir de baix "Ja ho tenim bastant avançat però encara ens queda un dia molt llarg. A mesura que passa el dia va venint més gent, la gent surt de treballar i ens dona un cop de mà." Tothom té motius per estar content, però sobretot els veïns del carrer de Vallespir. Una veïna de tota la vida tindrà un dels papers més importants de les festes. Avui el celler Gelida és tancat per raons de pes. La Somelier Meritxell Falgueras donarà el tret de sortida a les Festa amb el pregó a les 8 del vespre". Serà com sempre al Parc de l'Espanya Industrial on també s'entregaran els premis als carrers més ben guarnits aquest diumenge. Per garantir el civisme, el Districte de Sants ha preparat un dispositiu especial de seguretat i neteja que es mantindrà actiu durant els vuit dies de festa.

Els actes de la festa major arrencaran aquest divendres a les 18.30 hores amb una cercavila a càrrec dels Geganters de Sants, la Banda del Triangle i els tabalers, que recorreran els carrers del barri fins arribar al parc de l’Espanya Industrial, on la sommelier santsenca Meritxell Falgueras llegirà el pregó.

Falgueras, coneguda al barri per ser la cinquena generació de la vinateria Gelida del carrer de Vallespir, es va convertir en la sommelier més jove d’Espanya amb 20 anys, i amb 25 va guanyar el concurs Nas d’Or com a jove promesa. Des d’aleshores, Meritxell Falgueras, membre de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, s’ha convertit en una sommelier mediàtica, ja que és una habitual en programes de ràdio i televisió.

Carrers guarnits i activitats per a tothom

Aquest any, igual que l’anterior, 15 carrers s’han engalanat per donar la benvinguda als veïns i també als visitants. Com cada any, els carrers amb guarniment participaran en un concurs. Durant els dos primers dies de festa un jurat els visitarà per valorar els treballs fets pels veïns. El lliurament dels premis tindrà lloc diumenge.

En total hi ha mig miler d’actes programats als carrers, segons el consistori, la majoria independents, tot i que una trentena se celebraran de manera unitària. Entre aquests actes hi ha la cercavila, el ball de gegants, la festa de l’aigua, tres concerts, la tradicional ballada de sardanes, els correfocs, les curses i les fires i mostres d’artesania. Entre els actes programats també destaca com a novetat d’aquest any la projecció audiovisual a la façana principal de la Casa del Mig, situada al Parc de l’Espanya Industrial, i que tindrà lloc diumenge, 25 d’agost a partir de dos quarts d’onze del vespre.

Pel que fa a les activitats programades pels veïns, aquest any destaca la celebració dels 30 anys de festa al carrer d’Alcolea de Dalt, que tindrà lloc el dimarts 27 d’agost a partir de les 11 de la nit. A banda dels 15 carrers festius, s’han instal·lat fires a tocar de l’estació de Sants i a la rambla del Brasil.

Talls de trànsit i illes de vianants

Per tal que es puguin desenvolupar les activitats i la festa amb tota tranquil·litat per als veïns, tots aquests espais resten tancats al trànsit de vehicles fins a les 24 h del dia 31 d’agost, i també hi ha quedat prohibit l’estacionament de vehicles en el mateix període de temps. A més a més, entre el 24 i el 30 d’agost s’establirà una illa de vianants dins del perímetre que formen els carrers Galileu, avinguda de Madrid, Berlín, Numància, i passeig de Sant Antoni (costat muntanya). Aquesta illa de vianants queda tancada al trànsit de vehicles entre les 21 h i les 03 h.

L’Ajuntament ha activat un dispositiu específic de prevenció, convivència i civisme i la Guàrdia Urbana controlarà la venda ambulant d’aliments o begudes, especialment de nit. També s’hi han instal·lat limitadors de so en els escenaris de nou concerts que es faran durant la festa, i es realitzaran mesures sonomètriques dels que tindran lloc al Parc de l’Espanya Industrial.

El districte de Sants-Montjuïc ha autoritzat les celebracions als carrers fins a les dues de la matinada en dies feiners. Divendres i dissabte la festa es podrà allargar fins a les tres de la matinada. El dispositiu de neteja també es reforçarà durant aquesta setmana, i al barri s’hi han instal·lat 60 lavabos públics i mig miler de papereres.