Poc es pensava el banyolí Sergi Unanue, de sobrenom “Sergi Walliver”, que acabaria fent història quan, el juny del 2018, va decidir convertir el viatge en el seu estil de vida. Aquest periodista i exredactor de betevé i el seu company barceloní Dani Benedicto s’han convertit en els més joves del món a travessar l’Himàlaia a peu. Amb 26 anys, han completat el Great Himalaya Trail (GHT) sense ajut, una de les rutes més complicades i perilloses.

També són els primers catalans que han superat aquesta travessa que creua el massís asiàtic. Durant 99 dies han caminat els 1.700 quilòmetres que hi ha entre el punt més oriental i el més occidental de l’Himàlaia nepalès i han acumulat 175.000 metres de desnivell. Per fer-ho han necessitat material d’acampada i tècnic, com grampons i piulet, però ho han completat sense assistència, és a dir, sense guies ni portadors.

El Sergi Unanue, equipat i en plena travessa

Dits congelats, deshidratació i mal d’altura

Si el GHT es coneix com una ruta perillosa no és sense motiu. Unanue i Benedicto van optar per “l’itinerari extrem” i han passat pels senders més elevats sempre que el temps els hi ha permès. Al llarg de la travessa han tingut mal de muntanya ─vinculat al canvi brusc d’altituds que provoca, entre d’altres, vòmits i nàusees─, deshidratacions i se’ls han congelat els dits de la mà. Han viscut veritables canvis de temperatura: dels 30 graus als -25 i, tot plegat, amb una motxilla de 25 kg a l’esquena.

Un dels paratges que Unanue i Benedicto han gaudit.
Un dels paratges de què Unanue i Benedicto han gaudit

Malgrat tot, “val la pena”

Tot i les adversitats, Unanue no dubta a afirmar que la travessia “ha valgut la pena”. D’una banda, perquè han vist paratges diferents, com ara camps d’arròs, deserts, glaceres i muntanyes com l’Everest, i han conegut minories ètniques de la zona (els xerpes o els tamangs). I, de l’altra, perquè l’experiència els ha fet explorar els seus límits i aconseguir una gran fita. Ara els seus camins es divideixen i cadascú continua amb la seva aventura. O, més ben dit, amb la seva vida nòmada.