El Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona ha citat a declarar com a investigats els vuit inspectors en cap de la Policia Nacional responsables del dispositiu de l’1 d’octubre en els 27 centres de la ciutat on hi va haver violència. Fins ara només havien estat investigats quatre caps policials, però per fets concrets d’aquell dia.

Ara es fa un pas més enllà i es citen a declarar tots els comandaments perquè expliquin el conjunt de l’operació policial. Això permetrà determinar si hi va haver irregularitats i desproporcionalitat en l’actuació policial de l’1 d’octubre. Els comandaments estan citats entre el 24 i el 25 d’octubre.

La decisió judicial segueix la resolució de l’Audiència de Barcelona

Segons Anaïs Francesca, advocada d’Irídia, aquesta decisió judicial suposa un gran pas endavant per depurar responsabilitats i segueix la resolució dictada per l’Audiència de Barcelona, en què assegurava que la investigació de les càrregues de l’1 d’octubre “no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global”. Segons van argumentar els magistrats en aquell moment, “l’anàlisi de les ordres donades pels responsables de l’operació policial” és fonamental per determinar si l’actuació policial va fer un ús mínim de la força, tal com va ordenar el TSJC o, pel contrari, es va fer un ús desproporcionat de la violència i, per tant, sí que existeix delicte.

Colau: “Seguim treballant perquè s’acabi la impunitat”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha valorat la imputació dels vuit inspectors de policia. Ha agraït la tasca feta pel regidor de Drets Civils, Marc Serra, i qui va ser tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania i Transparència en el mandat anterior, Jaume Asens. “Seguim treballant perquè s’acabi la impunitat dels responsables d’aquelles càrregues policials brutals i injustificades“, ha dit.