L’epidemiòleg i investigador de l’ISGlobal Quique Bassat rebaixa l’alerta sobre la variant XE de covid-19, ara sota la lupa de l’OMS. Bassat assegura que, de moment, no compleix els requisits per encendre les alarmes: que sigui més contagiosa, que evadeixi l’acció de les vacunes o bé que causi una malaltia diferent i més greu. “No tenim dades sòlides que demostrin que la XE compleix qualsevol d’aquests tres punts”, explica.

L’investigador insisteix que, de noves variants, n’aniran apareixent i que, per aquest motiu, els sistemes de vigilància epidemiològica “no es poden abandonar”. Precisament, ara la variant XE està en fase d’investigació per l’Organització Mundial de la Salut. Es tracta d’una combinació d’òmicron i de l’òmicron sigil·losa que es va detectar al Regne Unit el 19 de gener i que ha fet créixer el nombre de contagis en alguns indrets.

Sobre la fi de la mascareta: “Simbòlicament marcarà el final de la pandèmia”

Sobre la retirada de mascaretes en interiors el 20 d’abril, l’investigador de l’ISGlobal apunta que és adequat retirar-la, malgrat que “mai no hi haurà la data perfecta”. Bassat posa d’exemple alguns països veïns que, relata, han tret la mascareta abans que Catalunya i “no hi ha hagut un cataclisme”. “Simbòlicament aquest dia marcarà el final de la pandèmia, tot i que és evident que la transmissió del virus no s’ha acabat”, sentencia.

Pel que fa a les escoles, que després de Setmana Santa ja no duran mascaretes a l’aula, l’epidemiòleg celebra que es faci el pas. De fet, assenyala que no treure la mascareta als centres educatius “hauria estat un greuge comparatiu enorme” i que els pediatres ja havien proposat retirar-la fa un parell de mesos. “Amb les dades que teníem, els nens ja se les podien treure, fins i tot abans que els adults”, recalca.