Totes les escoles tindran un centre d’atenció primària i un infermer de referència per fer front a possibles casos de coronavirus als centres educatius. Així ho ha explicat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, que ha presentat aquest dijous el document de gestió de casos de covid-19 a les escoles per al pròxim curs escolar 2020-2021. Pots seguir aquesta roda de premsa en aquesta mateixa pàgina.

Quan hi hagi qualsevol sospita de cas en una escola, serà la direcció del centre la que haurà d’actuar. Per això, Bargalló ha dit que al setembre rebran un manual de gestió de casos i també formació específica. D’aquesta manera, es vol que tots els professionals implicats coneguin el circuit i que aquest sigui “efectiu”.

Després de gairebé mig any amb les escoles tancades a causa de la crisi del coronavirus, la Generalitat aposta per tornar a les aules a partir del 14 de setembre, però, això sí, sempre atenent a la situació epidemiològica de Catalunya. En aquest sentit, el conseller considera “evident” que hi haurà incidències, però remarca que el que importa és estar preparats per saber “com afrontar aquestes incidències” i fer-ho “amb la màxima seguretat”. Per Bargalló, els casals d’estiu que s’han tirat endavant malgrat la pandèmia suposen una experiència que “ens ajuda”.

Detecció i aïllament, factors clau

Per la seva banda, el nou director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, ha coincidit a dir que “hem de preveure que al llarg del curs es vagin produint casos a les escoles” i per això ha dit que serà fonamental la detecció precoç i l’aïllament dels casos. Tot i això, ha remarcat que el coronavirus té un “impacte diferencial” en els infants respecte als adults, i que “els centres educatius no s’han comportat com a amplificadors de transmissió comunitària del virus“.

Ramentol ha explicat que per evitar l’aparició de brots es reforçaran els anomenats gestors covid, és a dir, els rastrejadors. Un cop hi hagi un cas sospitós, els gestors s’encarregaran de recollir les dades de contactes estrets del pacient. A aquestes persones no se les posarà en aïllament mentre el cas no es confirmi, un temps en el qual, en canvi, sí que estaran aïllats tant l’afectat com les persones amb qui visqui. El grup de convivència escolar només s’aïllarà si el test dona positiu.

Des del departament remarquen a les famílies que en cas que un infant tingui símptomes no ha d’anar a l’escola. Tampoc no ho ha de fer si se l’ha diagnosticat coronavirus o s’està pendent del resultat d’una prova PCR, ni si conviu amb un cas confirmat i, per tant, ha de fer quarantena.