El Banc dels Aliments ha fet arribar menjar a 160.000 persones cada mes, de mitjana, des de l’inci de l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus. No havien assolit mai abans aquestes xifres i el director de l’entitat, Lluís Fatjó-Vilas, alerta que encara pot empitjorar: “Tenim una perspectiva de futur que ens preocupa molt, veiem que els propers mesos, sinó anys, el drama augmentarà”.

Des que va començar la pandèmia, l’entitat ha incrementat el repartiment d’ajuda un 40 %. Fins ara, ha distribuït 11,5 milions de quilos de menjar valorats en 25 milions d’euros.

La donació de menjar del Banc dels Aliments es fa a través de 362 entitats, que treballen sobre el terreny i que el fan arribar a les famílies que el necessiten. D’aquestes entitats, una seixantena s’han creat durant l’estat d’alarma. El Banc dels Aliments alerta que l’increment de la demanda d’ajuda és insostenible i reclamen que es posin altres recursos per poder continuar amb la seva tasca.

El cas d’El Gra de Blat, a Sants-Montjuïc

L’entitat El Gra de Blat, que fa 10 anys que dona suport a famílies sense recursos de Sants-Montjuïc, també ha notat aquest increment en la sol·licitud d’ajuda. Abans que es decretés l’estat d’alarma, l’organització atenia unes 600 persones i ara en són més de 1.000. Moltes reben ajut per primera vegada, d’altres provenen d’entitats que van haver de tancar durant el confinament.

“Absorbir tantes persones en tan poc temps ha estat un esforç molt gran”, valora Sarepta Novio, coordinadora d’El Gra de Blat. L’entitat, a més, s’ha hagut d’adaptar a les mesures de seguretat sanitària, fet que també complica la seva tasca.