A la sessió d’aquest dilluns del judici del procés hi ha testificat, entre d’altres, l’exdiputada de la CUP Mireia Boya. Ha estat citada al Tribunal Suprem per les defenses de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ja que va participar a la concentració del 20-S al Departament d’Economia. En la declaració, Boya ha explicat que va “discutir” amb Sànchez perquè no es posaven d’acord: la CUP no volia desconvocar els manifestants.

Segons l’exdiputada cupaire, va enganxar-s’hi a dos quarts d’11 de la nit perquè, després que els líders sobiranistes els demanessin ajuda per desconvocar la concentració, tant ella com Eulàlia Reguant eren partidàries de mantenir-la. “Em vaig discutir amb Sànchez, sobretot, perquè ell estava convençudíssim que calia desconvocar-ho”, ha detallat.

Boya, en canvi, creu que no hi havia raons per aixecar la mobilització ja que tenia una “actitud completament festiva” i “tot eren càntics en positiu”, amb gent que estava “cantant i ballant”. La CUP finalment hi va cedir amb una condició: van demanar que s’anunciessin més protestes per a l’endemà, “amb hora i lloc”. Ha aclarit, però, que en cap cas l’objectiu de la concentració no era impedir els registres judicials, sinó “defensar el dret de sufragi” de l’1-O.

Boya i Reguant, dalt d’un cotxe de la Guàrdia Civil per calmar ànims

Boya també ha detallat que ella i Reguant van enfilar-se dalt d’un cotxe de la Guàrdia Civil per calmar els ànims d’un grup de manifestants. Ha assegurat que, en tot moment, es van fer crides a protestar des de la “desobediència civil” però sense violència. “Era important recordar que calia mantenir-nos en aquesta actitud perquè la intervenció de la policia buscava just el contrari“, ha remarcat.