El focus principal de la Guàrdia Urbana aquest estiu ha estat la gestió de l’espai públic i concentracions massives de gent consumint alcohol al carrer. Al llarg d’aquest estiu, s’han desallotjat 271.000 persones de més de 2.000 espais diferents, i s’ha fet amb “absoluta normalitat“, segons l’intendent de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez. Ha assenyalat que l’excepció ha estat el macrobotellot del Parc de l’Espanya Industrial durant les Festes de Sants i en algun cas a les Festes de Gràcia, que van acabar amb disturbis.

S’han posat 7.600 denúncies pel que fa la convivència, especialment per consum d’alcohol, i 3.000 denúncies més per no respectar les normes sanitàries de la covid, com ara l’ús de la mascareta, 400 de les quals han estat el darrer cap de setmana.

“Problemes d’incivisme, però sense incidents greus”

El tinent d’alcalde en Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha assegurat que “a Barcelona hi ha hagut problemes d’incivisme, però no hi ha hagut incidents greus, perquè no hi ha hagut lesions entre persones, enfrontaments entre ciutadans i cossos de seguretat”. De fet, el tinent d’alcalde s’ha felicitat per la contenció dels agents per evitar enfrontaments, però ha puntualitzat que no hi haurà impunitat amb els incívics.

Doble control d’accés a alguns espais de la Mercè

Per evitar aglomeracions a les Festes de la Mercè, els actes seran de format reduït i es descarta fer concerts en espais com ara l’avinguda de la Reina Maria Cristina. S’està treballant sobre una vintena d’espais on s’habilitaran controls d’accés per controlar els aforaments, i en els casos on es puguin celebrar macrobotellots als entorns, s’hi farà un doble perímetre amb control d’accés.

“La manca d’oci nocturn ens ho ha posat més difícil”

“El fet que no hi hagi una alternativa d’oci nocturn ens ha complicat molt la feina”, ha lamentat l’intendent de la Guàrdia Urbana. Per això Batlle ha explicat que s’ha creat un grup de treball amb els diferents actors socials i econòmics de la ciutat per traçar actuacions a mitjà i llarg termini per abordar la situació de manca d’oci nocturn. “Una part de la ciutadania demana espais de descompressió i hi ha una altra part que és més exigent amb la convivència. Hem de fer junts una reflexió”, ha dit Batlle, que proposarà a la Generalitat crear una taula de treball en la mateixa línia.