Dades venda ambulant

La covid-19 ha marcat un abans i un després en la venda ambulant no autoritzada a Barcelona. Segons dades facilitades per la Guàrdia Urbana, a les quals ha tingut accés betevé, les denúncies policials per aquesta activitat al carrer s’han reduït a menys de la meitat en dos anys. Si al 2019 se’n van interposar fins a 53.000, des de principis del 2021 se n’han posat moltes menys: 18.822 denúncies.

El 2020, amb el confinament estricte i l’estat d’alarma, la xifra ja havia caigut. Per la informació del mateix cos policial, l’any passat es van fer 16.700 denúncies per venda ambulant sense autorització. I l’activitat no només està penalitzada per als venedors, també per als compradors: a la façana marítima de la ciutat s’alerta que qui adquireixi productes pot rebre una multa de 50 euros.

Dades venda ambulant
Cartell a la rambla de Mar en què consta que està prohibida la venda ambulant

Les xifres són també el reflex d’una realitat visible a Barcelona: la davallada de la venda, sobretot perquè de manters n’hi ha molts menys. Segons el Sindicat Popular de Venedors Ambulants i la cooperativa DiomCoop, la “persecució” policial contínua, la por al contagi dels compradors i un turisme més minso han fet que moltes persones deixin la manta. Les desenes que queden s’instal·len de dia al Maremagnum i, al vespre, a la Rambla.