Barcelona destinarà 7,6 milions d’euros dels fons Next Generation, que atorga la Unió Europa, a l’atenció de persones sense llar. Concretament, s’empraran per captar habitatges nous del mercat i atorgar ajudes econòmiques que permetin allotjar 175 persones en situació de sensellarisme durant tres anys.

Es tracta d’un compromís entre l’Institut Municipal de Serveis Socials, Hogar Sí i Provivienda, que permetrà que 75 persones, que faci més de tres anys que viuen en centres residencials, i 18 més, que actualment ja resideixin en algun pis del programa Primer l’habitatge —Housing first— de la ciutat, puguin engegar un procés cap a la vida autònoma. Les altres 100 places es destinaran exclusivament a persones que fa menys de tres mesos que malviuen al carrer o en algun recurs de primera acollida.

Atenció personalitzada i enfocada en l’autonomia

L’Ajuntament aportarà l’experiència en matèria de sensellarisme a la ciutat, facilitarà la coordinació amb professionals dels serveis municipals i seleccionarà les persones candidates. Per dur a terme aquest projecte, es contractaran 30 professionals, s’habilitaran habitatges i es farà un acompanyament socioeducatiu per donar la major autonomia als sensellar. L’objectiu és donar una atenció individualitzada i posar el focus en l’autonomia i la intimitat de les persones.

25 M € arreu d’Espanya

El projecte social anomenat Derechos a la vivienda, liderat per Hogar Sí i Provivienda, sorgeix del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 del Govern d’Espanya. Aquest preveu una inversió de 25 milions d’euros al conjunt de l’Estat per dur a terme projectes a ciutats com Barcelona, Avilés, Cartagena, Gijón, Madrid, Mallorca, Múrcia i Sevilla.

Més d’un miler de persones sense llar a Barcelona

Des de l’any 2015 a l’actualitat, el nombre de places en programes residencials ha augmentat un 67 %, fins a les 2.800. A més, el pressupost municipal ha crescut dels 27 milions fins als 43, actualment. Tot i això, les persones sense llar han augmentat de les 693, el 2015, fins a les 1.200 que es van detectar al setembre, un augment del 52 %.