L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha mostrat “perplexa” després que l’Audiència de Barcelona hagi decidit reobrir la causa per les suposades subvencions irregulars a entitats. En una compareixença aquest divendres al migdia a l’Ajuntament, ha assegurat que és urgent “saber quina entitat fantasma hi ha al darrere” de la denúncia i “qui finança aquestes actuacions amb intencionalitat política”. L’alcaldessa ha dit que “no ens espanten” i que “si pretenen intimidar-nos, aconsegueixen el contrari”.

Colau ha recordat que la causa ja ha estat arxivada dues vegades i per això s’ha mostrat sorpresa per la reobertura de la causa. També ha defensat i reivindicat la feina de l’Ajuntament. “No tinc cap dubte de la feina dels serveis professionals d’aquesta casa”, ha dit.

Demana la col·laboració ciutadana per destapar l’entitat “fantasma”

L’alcaldessa ha demanat la “col·laboració ciutadana i dels mitjans de comunicació” per destapar una entitat de la qual, assegura, “no coneixem cap altra activitat més enllà de presentar plets contra Barcelona i Valladolid per evitar la gestió pública de l’aigua”.

Creu que tothom “mereix saber qui finança aquests reiterats recursos, que tenen uns costos”. Recordem que el recurs que ha forçat la reobertura de la causa l’ha presentat l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica.

La causa es va arxivar el juliol

El jutjat d’instrucció va decidir arxivar la causa l’1 de juliol del 2022, en considerar que Colau havia delegat part de les seves funcions a altres càrrecs i tècnics municipals, i que no constava que donés indicacions de cap tipus. Ja abans, la fiscalia havia arxivat una altra investigació pels mateixos fets.

L’Audiència, però, considera que hi poden existir diversos delictes, ja que les subvencions excepcionals han d’estar justificades si es concedeixen sense un concurs públic. El tribunal assenyala que en alguns casos, les subvencions plurianuals es van concedir sense que hi hagués un pla estratègic i que més del 70 % del total es dedicaven a salaris.

La defensa confia que es tornarà a arxivar

L’advocat de la defensa, Àlex Solà, ha assegurat que l’Audiència ha reobert la causa perquè el jutjat practiqui quatre de les sis diligències que va demanar el querellant i que van ser rebutjades. Es tracta de dues declaracions i dues aportacions documentals per aclarir a fons si hi ha indicis de delicte. Tal com ha explicat Solà, ara el jutge farà aquestes diligències i “decidirà si segueix percebent que no hi ha indicis o si cal continuar la investigació”.

Concretament, el magistrat haurà de citar a declarar a l’Interventor General de l’Ajuntament i a un bloguer que va publicar que les subvencions s’havien atorgat de manera irregular. Pel que fa les dues diligències documentals, exigirà el resum de l’activitat de l’interventor i l’informe de subvencions a altres entitats.

La defensa assegura que “si l’Audiència hi hagués vist indicis hauria demanat anar a judici”, però només ha subratllat que cal investigar més, “per esgotar la investigació que demanava el querellant”. D’aquesta manera, ha assegurat que s’esvairan tots els dubtes sobre l’Ajuntament de Barcelona i com es van atorgar les subvencions.