Jordi Coronas

Després de conèixer que l’ús del català ha disminuït entre els joves els últims anys i que és una llengua minoritària en alguns districtes, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona ha anunciat que presentarà un prec a la propera Comissió de Drets Socials per demanar el compromís del govern de la ciutat amb el català.

La petició d’ERC se centra en tres punts, un dels quals és el compromís que els pregons de la Mercè siguin en català. En aquest sentit, han posat en relleu que el pregoner del Sant Jordi de l’any passat, Pol Guasch, ja va reclamar l’ús del català a tots els pregons després de vuit anys seguits de pregó, en aquest cas de Sant Jordi, en castellà.

Pregó a banda, els republicans també volen que tots els regidors del govern municipal facin servir el català en actes públics institucionals i reclamen que es prioritzi el català en tots els esdeveniments culturals propis programats per l’Institut de cultura de Barcelona (ICUB). En aquesta línia, els republicans han volgut recordar que aquest estiu cap pel·lícula de les projectades al Cinemes a la fresca —impulsada per l’ICUB— tenien subtítols en català.

Mesures per frenar el desús i degradació de la llengua

ERC recorda que ja ha demanat en diverses ocasions que el govern de la ciutat impulsi mesures per frenar el desús i degradació de la llengua a la vida quotidiana dels veïns de Barcelona. Els republicans celebren que el govern hagi fet un seguit de propostes, tot i que al seu parer “arriben massa tard, són insuficients i algunes són supèrflues”.

Asseguren que veuen “molt preocupants” les dades que es desprenen dels diferents estudis i enquestes d’usos lingüístics a la ciutat de Barcelona i que mostren una disminució de l’ús del català, especialment en determinats districtes i sectors de la població.