El Centre d’Arts Santa Mònica ha inaugurat l’obra ‘Sense llar‘. Una proposta artística que consisteix en la retirada de les portes principals del centre i una intervenció a la façana amb diferents missatges que volen fer visible el sensellarisme i que qüestionen determinats elements arquitectònics que des d’Arrels Fundació qualifiquen “d’hostils”. Es tracta de “barreres arquitectòniques que no són la solució del sensellarisme perquè el problema no desapareix, únicament es trasllada, i que, a més, suposen una vulneració de drets“.

La idea parteix de l’estudi d’arquitectes Leve, amb la participacipació de Daniel Cid, Francesc Pla i Eva Serrats. Un dels seus detonants va ser la polèmica que es va encetar amb les portes que van tancar al Liceu: “Vam decidir respondre a una ciutat que es posa cada vegada més hostil per a les persones sense llar perquè, si no poden dormir al carrer, a on poden dormir?”, explica Eva Serrats, arquitecta i membre de Leve.

“Homeless go home”

En aquesta intervenció també hi han participat usuaris del seu taller ocupacional, que han estat els encarregats d’idear, dissenyar i instal·lar les lletres de l’estructura de la porta, amb el missatge principal de la obra: “Homeless go home”.

Cadascuna de les lletres conté missatges que han escrit els participants del taller ocupacional d’Arrels, persones que van viure al carrer i que han volgut compartir la seva experiència vital.

Tots necessitem amor i afecte.”
Pedro, usuari d’Arrels Fundació

“Tots necessitem amor i afecte”, aquestes son les paraules que ha decidit plasmar en Pedro a la seva lletra. Ell coneix molt bé el que significa viure al carrer i explica que amb aquest missatge vol plasmar tot l’amor i afecte que va rebre d’Arrels “i, a la vegada, vull donar tot l’amor i afecte que puc, voldria donar més, però no tinc els mitjans”.

Una intervenció temporal, fins al gener

Amb aquesta obra, el Santa Mònica fa entrar aquests debats a la institució i assumeix el compromís, a través de diverses accions, de desenvolupar programes que respectin i promoguin els drets de les persones sense llar. Tot amb l’objectiu de trencar prejudicis i qüestionar els llindars entre els espais íntims, privats, col·lectius i públics.

La proposta artística, que forma part de l’exposició “Dorm en l’accident que provoca” es podrà veure fins al 8 de gener del 2023.