ucraïnesos manifestació contra guerra Rússia

(ACN) L’Ajuntament de Barcelona ha atès 200 ucraïnesos que estaven de turisme a la ciutat o bé que hi viuen. Després de l’atac militar rus contra Ucraïna, les màximes preocupacions són com tornar al seu país, com accedir als seus diners i quin és l’estat dels familiars, segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez. Pel que fa als ucraïnesos que viuen a Barcelona les consultes són de caire més jurídic, com per exemple les opcions d’asil, i també sobre l’estat dels familiars.

Pérez ha afirmat que el nivell d’angoixa és “molt elevat” i ha explicat que se’ls està oferint informació, atenció psicològica i assessorament sobre asil per a aquells que ho puguin demanar. La regidora ha afirmat que la ciutat intentarà assumir les demandes d’allotjament que arribin. El consistori està donant l’atenció bàsica a aquells turistes que es trobaven a Barcelona i que, amb l’espai aeri tancat, no poden tornar al seu país.

Primera fase: cobrir necessitats bàsiques

La regidora ha apuntat que aquesta és una primera fase d’atenció que busca cobrir necessitats bàsiques. Es fa a través del Centre d’Emergències i Urgències (CUES). Ha afegit però que caldrà anar més enllà i treballar també les peticions d’asil que puguin arribar, en què el consistori només pot fer una tasca informativa sobre les opcions que hi ha. En aquest sentit, ha criticat que el Govern espanyol les estava rebutjant darrerament.

Ara per ara, el consistori no ha rebut cap petició d’allotjament però Pérez ha afirmat que es podria donar resposta a aquesta necessitat. Ha afegit que hotels de la ciutat també s’han ofert a col·laborar-hi. “Intentarem assumir la demanda que tinguem a la ciutat”, ha manifestat. Pérez ha apuntat que la xifra d’atesos ha anat creixent durant el matí i no ha descartat que continuï augmentant.