El Bloc la Bordeta, ocupat des del 2015 per una dotzena de famílies i diversos col·lectius del barri, s’enfronta a un possible desallotjament els propers mesos si l’edifici, propietat de la Sareb des del 2013, no passa a mans municipals. La gestora d’actius de l’Estat ha enviat recentment una carta als ocupants en què anuncia el canvi de titularitat de l’immoble nou anys després de comprar-lo. El comunicat els fa sospitar que la Sareb podria ordenar en breu buidar l’edifici.

Una llar per a 12 famílies i seu de col·lectius de caire social

L’edifici conegut com Bloc la Bordeta està situat al carrer d’Hostafrancs, número 1, al barri d’Hostafrancs. L’immoble té una dotzena d’habitatges ocupats des del 2015 per famílies en situació de vulnerabilitat. A més, en el baix hi ha establerts diferents col·lectius com el Grup d’Habitatge de Sants, el Grup Laboral de Sants, la xarxa de suport a dones que pateixen violència de gènere o l’Escola Popular la Bordeta, que acull a les tardes una seixantena d’infants a la setmana.

Aquests col·lectius apleguen unes 200 persones que participen de manera activa en la vida comunitària del barri. S’han convertit en un referent per als veïns del districte de Sants-Montjuïc que tenen dificultats i hi troben el suport que necessiten fora del circuit institucional. “Ara mateix som al rovell del barri i és molt important seguir existint. Ser aquí ens permet tenir un lloc on trobar-nos i també és un sostre per a moltes de nosaltres”, explica l’Alba Crespo, acompanyant de l’Escola Popular de la Bordeta. “Som la resposta a les necessitats de moltes veïnes i, tot i que segurament trobaríem un altre espai si ens fessin fora, som aquí i ens hi volem quedar”.

Som aquí perquè cobrim les necessitats de les veïnes i ens hi volem quedar
Alba Crespo, Escola Popular la Bordeta

L’edifici del carrer d’Hostafrancs era propietat d’una promotora que va fer fallida el 2008 i la Sareb va assumir-ne el deute. La finca va estar en desús durant set anys tot i es va acabar vandalitzant. Quan aquests col·lectius i famílies van ocupar l’edifici ara fa set anys, es van trobar uns habitatges totalment saquejats i sense els elements bàsics per poder-hi viure. Ells mateixos els van equipar amb calderes d’aigua calenta, aixetes o, fins i tot, els sanitaris que havien desaparegut amb anterioritat.

“Quan vam arribar, el pis estava totalment destrossat, s’ho havien emportat tot. A poc a poc, el vam anar arreglant i hi hem fet tot el que hem pogut. Estava en molt mal estat, però si no haguéssim ocupat l’habitatge ens hauríem quedat al carrer”, explica el Rubén González, que viu amb la seva dona en un dels pisos del bloc.

Hem arreglat el pis el millor possible perquè no teníem un altre lloc on anar
Rubén González, veí

El baix de l’edifici també estava en molt males condicions i, entre tots els ocupants, hi han posat rajoles a terra, pintat les parets i l’han equipat amb el mobiliari necessari perquè pugui funcionar com a espai de trobada per als col·lectius, local social, escoleta i aula d’idiomes.

Incorporar el bloc al parc d’habitatge públic com a solució

Una manera d’evitar la desocupació forçosa de l’edifici seria que l’immoble passés a mans municipals. Aquest és l’objectiu de les veïnes i dels col·lectius establerts al Bloc la Bordeta, que ja s’han reunit amb el districte de Sants-Montjuïc per valorar el cas. De fet, segons explica una de les integrants del Grup d’Habitatge de Sants, Llum Oliver, el consistori ja ha començat a estudiar aquesta possibilitat: “L’Ajuntament ens ha dit que podrien comprar el bloc però no a un preu especulatiu. I resulta que la Sareb el vol vendre car, i per això l’Ajuntament no el pot comprar”.

La Sareb vol especular amb la venda de l’edifici
Llum Oliver, Grup d’Habitatge de Sants

En relació amb el miler d’habitatges que la Sareb té només a la ciutat de Barcelona, el consistori ja fa temps que estudia què fer-ne. De fet, a la darrera Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament, la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, va apel·lar a la responsabilitat de totes les administracions amb el tema: “Pensem que els habitatges de la Sareb han de passar a formar part del parc d’habitatge públic. Exigim la implicació del govern de l’Estat i també del govern de la Generalitat per aconseguir-ho”.

Totes les administracions hauríem de treballar per incorporar els habitatges de la Sareb al parc públic
Lucía Martín, regidora d’Habitatge

Si es parla de vulnerabilitat en l’àmbit de l’habitatge, les xifres parlen per si soles. Actualment hi ha 600 persones a la llista d’espera per accedir a un pis d’emergència a Barcelona i moltes més estan reallotjades en pensions i es troben amb greus dificultats residencials.