nens al pati de l'escola
Autor: Paula Jaume

El curs 2022-23 a Barcelona tindrà menys alumnes i ràtios reduïdes per als infants de tres anys que comencen escola. De fet, el 88 % de les classes a l’escola pública tindran entre 20 i 21 nens. I només sis escoles arribaran al màxim de 25 alumnes a I3, el que abans era P3. Pel que fa a la concertada, la rebaixa és menor i tindran entre 20-21 alumnes el 54 % dels centres. Les xifres facilitades pel Consorci d’Educació de Barcelona concreten la davallada de ràtios prevista per al conjunt de Catalunya.

4 bolets a escoles de Barcelona

A Barcelona, el curs arrencarà amb un 11 % menys d’alumnat de tres anys. S’oferiran 12.014 places per a alumnes de tres anys (I3), en comparació de les 14.125 del curs anterior. Tot i aquest descens dels alumnes i per necessitats d’escolarització es crearan set grups addicionals o bolets:

 • a l’Escola Gayarre ( Sants-Montjuïc)
 • a l’Escola Francesc Macià ( Sants-Montjuïc)
 • a l’Escola Estel (Sant Andreu)
 • a l’Escola Pegaso (Sant Andreu)
 • a l’Escola Aldana (Eixample)
 • a l’Escola Sagrada Família (Gràcia)
 • a l’Escola El Turó (Turó de la Peira)

La majoria de classes de 1r d’ESO, amb 27 alumnes

Pel que fa a la secundària, començaran 1r d’ESO a Barcelona 453 estudiants menys que el curs passat, i això també es notarà en una rebaixa de ràtios. El 79 % dels instituts públics tindran 27 alumnes per classe, mentre que només cinc arribaran fins al màxim de 30 estudiants/grup. En total s’oferiran places a 194 grups de 76 centres públics de 1r d’ESO a la ciutat, tres més que l’any passat.

Barcelona estrena dos instituts escola

El curs que ve la ciutat guanya 340 places públiques amb l‘Institut Escola Projecte (Sarrià – Sant Gervasi), que neix de la incorporació a la xarxa pública de l’Escola Projecte. També entrarà en funcionament l’Institut Escola el Molí (Nou Barris), que sorgeix de la fusió de l’Escola Prosperitat i l’institut Galileo Galilei.

El curs que ve hi haurà un centre menys a la ciutat, ja que tancarà l’Escola Roig Tesalia (Horta-Guinardó) per la pèrdua d’alumnes dels últims anys i la jubilació dels responsables.

Places reservades per a alumnes vulnerables

Aquest curs 22-23 es marca com a objectiu millorar la detecció i ajuda als alumnes vulnerables, tant dels qui tenen necessitats educatives especials (NESE A) com per qüestions socioeconòmiques (NESE B). Aquests alumnes tindran places reservades tant a I3 com a 1r d’ESO fins al setembre.

Pel que fa a als alumnes de tres anys (I3) s’estima que es detectaran 1.943 alumnes NESE.

 • 502 amb necessitats educatives vinculades amb el retard de desenvolupament, trastorns o discapacitats (NESE A).
 • 1.442 en situació de vulnerabilitat socioeconomica. (NESE B)

Pel que fa a 1r d’ESO, es fa una estimació de la detecció de 2.276 alumnes amb necessitats educatives especials (NESE).

 • 379 de tipus A (131 de continuïtat i 75 germans)
 • 1.997 de tipus B (556 de continuïtat i 412 germans)