El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha esclatat al ple de l’Ajuntament de Barcelona pels talls de l’avinguda Meridiana, que es continuen fent diàriament malgrat que el Departament d’Interior ja no els autoritza. “La nostra paciència s’ha acabat“, ha dit amb contundència el socialista, qui ha estat especialment crític amb Junts per, ha dit, menysprear l’impacte negatiu que aquestes protestes han tingut en el comerç. “La senyora Artadi parla dels veïns afectats per la llosa de la ronda de Sant Antoni. Val per ells i no val pels de la Meridiana? Hi ha veïns de primera i de segona?”, ha preguntat el regidor, aparentment molest.

Collboni ha recordat que fa 850 dies que veïns de la Meridiana tallen gairebé cada dia l’avinguda i assegura que durant aquest temps hi ha hagut molèsties a altres residents de la zona, però també a les botigues, les quals assegura que han perdut facturació. “Ha anat vostè a Fabra i Puig?“, li ha preguntat el socialista al regidor de Junts Ferran Mascarell. Per això, tant el PSC com els comuns han donat suport a la proposició de Valents, qui ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que ofereixi assistència jurídica per als afectats pels talls perquè puguin reclamar pèrdues a la Generalitat.

El tinent d’alcalde considera que cal “proporcionalitat” en el dret de manifestació i que ara això no s’està donant: “Encara s’està tallant per a 40 persones“, ha dit. En qualsevol cas, Jaume Collboni ha agraït el conseller Joan Ignasi Elena per deixar d’autoritzar la protesta i demana seguir treballant per posar fi a una situació en què la seguretat i l’ordre públic hi estan en joc.

Tensió durant el debat al ple

La proposta del partit d’Eva Parera ha estat la que ha encès més el debat durant el ple d’aquest mes de febrer. La presidenta de Valents a l’Ajuntament considera que s’ha comès un “abús de dret continuat durant dos anys” i proposa, fins i tot, una demanda contra el conseller d’Interior i el govern de la Generalitat. També ha respost als partits independentistes: “M’acusen a mi de crispar? Qui crispen són vosaltres“, ha exclamat. Per part d’ERC, Jordi Coronas, admet molèsties als veïns però considera que la proposta de Valents busca “estirar el xiclet” i “alimentar la crispació“.

Ferran Mascarell, de Junts, ha agafat després la paraula. També reconeix que hi ha afectacions al comerç de la zona, però alhora creu que el text d’Eva Parera no fa més que “multiplicar problemes” i convertir aquesta zona de la Meridiana en “un lloc permanent de conflicte“. Des de Ciutadans, Paco Sierra acusa els manifestants de “tocar els ous” als veïns i Josep Bou (PP) lamenta que el mal causat “és incalculable”.

En el debat d’aquesta proposició, els comuns no han parlat i ho ha fet Collboni en nom del govern municipal.