El Patronat del temple de la Sagrada Família ha adquirit una parcel·la situada entre els números 424 i 432 del carrer de Mallorca, entre els carrers de Lepant i de la Marina. Són dos magatzems de planta baixa que ocupen uns 70 metres de façana i que, segons fonts del temple, s’utilitzaran com a espai per a l’emmagatzematge de materials de les obres de la basílica. Els magatzems pertanyien fins ara a la Societat General d’Aigües de Barcelona (Agbar) i, segons l’ACN, el Patronat els va comprar a un “preu de mercat” a finals del mes passat.

Es dona el cas que el mateix solar on hi ha els magatzems ha sonat durant anys com a possible emplaçament per reallotjar-hi els veïns afectats pel projecte de l’escalinata i el passeig de la façana de la Glòria, un projecte que hauria d’assumir el temple, com a promotor de la transformació de la basílica i dels entorns. Actualment, el terreny està qualificat urbanísticament com a equipament, i per fer-hi pisos s’hauria de qualificar com a edificable.

Janet Sanz: “Ells deuen saber el que volen fer”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament, Janet Sanz, no ha volgut valorar la compra de la parcel·la per part de la Sagrada Família i només s’ha limitat a dir que “ells deuen saber el que volen fer amb aquests solars”. Sí que ha reiterat que a principis del 2020 l’Ajuntament obrirà un “debat de ciutat” amb tots els actors implicats —inclosos els veïns i el temple— per abordar “el model definitiu de la Sagrada Família i la seva relació amb l’entorn”, un debat que haurà de tractar, entre altres qüestions, el projecte de l’escalinata que els veïns rebutgen.

2019, any de normalització de les obres

La compra de la parcel·la té lloc al final d’un any, el 2019, en què la Sagrada Família ha regularitzat el projecte d’obres després de més d’un segle de fer-hi treballs. El mes de febrer el Plenari va aprovar el pla especial per normalitzar tota la construcció. I al juliol el consistori i el Patronat van regularitzar el pagament de la llicència d’obres per un valor de més de quatre milions i mig d’euros.