Com cada any, amb l’arribada de la calor augmenten els casos d’impetigen, una infecció bacteriana que provoca petites lesions i butllofes a la pell dels més petits. L’increment de diagnòstics es nota aquest dies a les consultes pediàtriques dels centres d’atenció primària de Barcelona, tot i que amb xifres habituals a altres estius i sense haver-se detectat brots com els del 2018.

Es tracta d’una malaltia de la pell que afecta sobretot infants d’entre 2-5 anys, tot i que es pot detectar en persones de totes les edats. El pronòstic és bo, es pot curar fàcilment en pocs dies amb pomada antibiòtica, però és important tractar-la per evitar contagis o l’extensió de la malaltia.

L’impetigen es pot confondre amb una ferida o una picada

Es tracta d’una infecció força desconeguda que, a vegades, és difícil d’identificar per les famílies. Quan la Meritxell Mira, mare d’una infant de dos anys va detectar unes lesions a la panxa de la seva filla, primer es va pensar que era una picada de mosquit. Inicialment no van donar-li importància, però al cap de pocs dies, les lesions es van estendre i van empitjorar. Quan van fer la consulta mèdica, es va confirmar el diagnòstic d’impetigen, que ja està en vies de resolució amb tractament antibiòtic.

Com detectar l’impetigen?

El símptoma més comú de l’impetigen és l’aparició de lesions a la pell. La presentació més habitual és en forma de butllofes que primers són transparents i després més tèrboles. Es trenquen amb facilitat deixant una zona vermellosa inflamada que es cobreix d’una crosta fina groguenca. Aquesta crosta es desprèn sense deixar cicatriu.  

Aquest juliol les consultes pediàtriques per impetigen han augmentat als centres d’atenció primària, com el CAPIBE (Centre d’Atenció Pediàtrica Integral Barcelona Esquerra), que atén pacients de Sants i l’Eixample. Una de les pediatres del centre, la doctora Margarita Arroyo, explica a betevé que en les últimes setmanes els diagnòstics són cada cop més freqüents, com cada any en aquestes dates. Arroyo detalla que les lesions es localitzen sobretot a la cara, al voltant de la boca, el nas i a les extremitats, tot i que poden trobar-se en qualsevol àrea de la superfície corporal. En infants petits també es freqüent localitzar-les a la zona del bolquer, en què la calor i la humitat n’afavoreixen l’aparició.

Com es contagia l’impetigen?

Es tracta d’una infecció lleu però molt contagiosa, ja que es pot estendre fàcilment a diverses zones del cos i a altres persones de l’entorn escolar o familiar. A l’estiu els contagis són més freqüents perquè la roba és mes lleugera i la pell queda més exposada a possibles infeccions. Es contrau per contacte directe amb les lesions de la pell o indirecte mitjançant objectes a l’abast com la roba, tovalloles, llençols o joguines. També a través d’esports de contacte.

La millor prevenció, la higiene

Per això, per evitar l’aparició d’impetigen, el consell és intensificar la neteja de mans i que l’infant tingui les ungles curtes i netes. Un cop detectada la infecció:

  • Cal que netegeu les ferides i les desinfecteu amb antisèptic diversos cops al dia.
  • No tapeu la ferida perquè s’assequi.
  • Renteu llençols i superfícies de contacte, així com joguines i roba.

Les lesions d’impetigen sovint comencen als voltants de la boca i la cara o les extremitats

Com es cura l’impetigen?

Tot i que l’impetigen acostuma a desaparèixer espontàniament al cap d’unes setmanes, es recomana tractar-lo per accelerar-ne la curació i evitar l’extensió de les lesions a altres zones de la pell i la transmissió de la infecció a altres persones. En general, respon bé al tractament amb una pomada antibiòtica. Quan les lesions s’han estès, pot caldre antibiòtic oral. El risc de contagi desapareix 24 hores després d’iniciar el tractament antibiòtic. És important prendre’l durant el temps que ha indicat el metge o metgessa, independentment que les lesions hagin o no desaparegut.

Un cop iniciat el tractament antibiòtic, és millor que l’infant estigui 1-2 dies a casa, sense anar al casal, bressol o escola per evitar el contagi a altres nens. Un cop passat aquest temps i amb l’antibiòtic ja es pot reprendre la vida normal.