Després de dos anys sense poder-se dur a terme, aquest estiu 2022 270 infants sahrauís de vuit anys passaran les vacances d’estiu a Catalunya. Ho fan a través del projecte Vacances en pau, pel qual menors sahrauís passen el juliol i l’agost en famílies d’acollida, que es reprèn després que el 2020 i 2021 se suspengués per la situació sanitària pandèmica.

Aconseguir-ho no ha estat fàcil. Com en cada edició, estava previst que els infants arribessin a l’aeroport del Prat a principis de juliol, però per problemes burocràtics trepitjaran Barcelona amb dues setmanes de retard. Això representa que la seva estada es retalla 15 dies i que en lloc d’estar-se a Catalunya els dos mesos d’estiu s’hi estaran un i mig.

Susanna Sanahujes, coordinadora de Catalunya de Vacances en pau 2022, descarta que aquest endarreriment respongui a cap motiu polític. “A diferència d’altres anys, que a principis d’any ja teníem el projecte en marxa a finals d’abril, vam confirmar que tiràvem endavant el programa per a aquest estiu del 2022. Tant l’aprovació del Consell de Ministres com la publicació al BOE i la tramitació de visats han anat més tard de l’habitual per aquesta raó”.

Els visats ja estan tramitats

El 2 de juliol, a proposta de la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, es van aprovar les instruccions que determinen el procediment per autoritzar la residència temporal de menors i l’estada dels monitors, d’origen sahrauí, a totes les comunitats autònomes d’Espanya en el marc del programa Vacances en pau 2022.

La publicació al Butlletí Oficial de l’Estat precisava que, per autoritzar el desplaçament temporal a Espanya, cada subdelegació del Govern espanyol havia de demanar a les entitats que ajuden a desplaçar aquests nens un informe previ favorable al desplaçament, un pas més que ha endarrerit el viatge.

Aquest dimarts, 12 de juliol, la Delegació del Govern espanyol a Catalunya ja ha enviat al consolat espanyol a Algèria la documentació per tramitar el visat dels 270 infants. Des de Vacances en pau a Catalunya, Sanahujes espera que “sigui qüestió de dies que s’acreditin els visats i ja es comprin els vols, esperem tenir-los aquí la setmana del 18 de juliol”.

Un vol xàrter per arribar directament a Barcelona

Per alleugerir els tràmits i davant un estiu amb problemàtiques amb les companyies d’aerolínies, Vacances en pau ha aconseguit que tots els infants viatgin junts amb un vol xàrter fins a l’aeroport del Prat.

Del total dels 270 infants, 180 es quedaran a la província de Barcelona.

Comprensió de les famílies

Les famílies d’acollida han entès perfectament la situació de retard, segons els responsables del programa. “Al principi hi va haver un cert nerviosisme, però una vegada hem sabut que la tramitació de visats està assegurada, de l’únic que tenim ganes és que arribin i passar un bon estiu ple de bones experiències”, conclou Sanahujes