plano curt impetigen

L’Agència de Salut Pública de Barcelona està enviant una circular aquests dies a diverses escoles sobre un virus que s’està detectant amb més freqüència del que és habitual. Es tracta de l’impetigen, una infecció bacteriana (estreptococ del tipus A i estafilococ) que es contagia amb el contacte directe amb la pell infectada o bé amb objectes que han estat contaminats. No es tracta d’una malaltia greu, però Salut ha volgut informar les escoles on s’han donat casos, per evitar-ne la propagació. Actualment l’Agència de Salut Pública de Barcelona parla de brots perquè se n’han notificat diversos casos, tot i que no s’han xifrat.

A qui afecta l’impetigen i com es tracta?

L’impetigen pot afectar a qualsevol edat, però es dona amb més freqüència en els menors d’entre dos i cinc anys. La seva incidència és major a l’estiu, amb la calor, i també a principis de tardor, quan és més elevada la humitat. Habitualment es presenta a zones de la pell on hi ha ferides, rascades o també picades de mosquit. Primer sembla una mena de llaga, que posteriorment s’acaba convertint en una butllofa i finalment passa a tenir crosta. És freqüent que la nafra aparegui a la cara, al voltant del nas i de la boca, i també a les mans i els peus. Tot i això, pot sortir a qualsevol part del cos, sobretot a les zones que queden descobertes.

48 hores a casa

Els metges tracten l’impetigen habitualment amb antibiòtic en crema i demanen que els nens afectats passin 48 hores a casa, fins que la ferida estigui seca. És llavors quan ja no hi ha perill d’encomanar-se i els menors poden tornar a l’escola. Segons els especialistes, la millor manera de prevenir la malaltia és mantenir una bona higiene. Cal netejar qualsevol ferida amb aigua i sabó, i si es vol també es pot aplicar un desinfectant. En una entrevista a betevé, la directora de l’Equip de Pediatria del CAP Drassanes, Gemma Ricós, ha donat algunes de les claus de la malaltia i consells per combatre-la.

“Primer semblava una picada de mosquit”

betevé ha parlat amb la mare d’un alumne de P3 d’una escola del barri de l’Esquerra de l’Eixample. La dona ha explicat que un dia va arribar el seu fill a casa amb una ferida que semblava una picada de mosquit. En aquell moment, els pares li van restar importància. Però com que el nen es rascava sovint es va fer una ferida. Passats uns dies la nafra no millorava i al voltant van aparèixer unes butllofes. “La doctora ens va donar un antibiòtic i va dir-nos que el nen havia de passar dos dies a casa”, ha explicat.

betevé també té constància que s’han detectat contagis a les aules d’educació infantil d’una escola del barri del Farró i d’un centre escolar al barri de la Sagrera.

17 brots d’impetigen a Barcelona

Des de principis del 2018, Salut Pública ha detectat 17 brots d’impetigen a la ciutat de Barcelona i 24 a tot Catalunya. L’àmbit en què s’han presentat amb més freqüència ha estat l’escolar, en el qual han aparegut 19 dels brots. Tres s’han registrat en l’àmbit familiar, un en un casal d’estiu i un en una institució no sanitària.