Als carrers per a vianants del nucli antic de Sants -entorns de la plaça d’Ibèria i la plaça de la Farga– i al carrer de Gavà, a la Bordeta, proliferen les errades en la col·locació dels nous senyals viaris. El desgavell més gros el provoquen els senyals duplicats, els que estan col·locats en espais on no fa falta i els que tapen el nom dels carrers. Els veïns alerten que les noves indicacions, que són més petites, creen confusió i afavoreixen la picaresca entre alguns conductors que estacionen en carrers on no es pot aparcar o circulen a més velocitat de la permesa.

Senyals nous de trinca que creen desconcert

Tot i que la nova senyalització viària té com a objectiu afavorir la mobilitat a peu per aquests carrers i reordenar l’estacionament de vehicles en aquests carrers de prioritat invertida, aquestes errades poden provocar l’efecte contrari. És el cas d’alguns senyals duplicats en un mateix punt, d’altres que prohibeixen l’estacionament en espais on ja hi ha fitons que n’impedeixen el pas o d’altres que tapen les plaques dels carrers.

Els veïns també critiquen que no s’hagi aprofitat la recent intervenció per solucionar errades antigues de senyalització. És el cas d’aquest senyal pintat a terra que limita la velocitat màxima a 30 quilòmetres per hora, quan en els carrers adjacents els senyals verticals indiquen que la velocitat ha de ser com a molt de 10 km per hora. “No és una indicació nova, però hauria estat bé eliminar-la per evitar confusions”, explica en Jordi Mayné, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plaça de la Farga.

Senyalització viària al carrer de la Ferreria

A la Bordeta, l’errada que crea més desgavell a la zona és, segons els veïns, la falta del senyal que indica als conductors l’inici de zona de prioritat invertida. “Si hi ha el senyal de fi de zona de prioritat per al vianant no entenem per què no hi ha un senyal que indiqui l’inici d’aquesta zona”, diu Mayné. “Des de l’Ajuntament ens han dit que hi ha el senyal de zona escolar, però pensem que hauria estat bé posar el senyal adequat”.

Senyalització viària al carrer de Rosend d’Arús

Fonts municipals han assegurat a betevé que les observacions del veïnat sobre la nova senyalització viària a diversos punts del barri de Sants i la Bordeta s’han fet arribar a la Guàrdia Urbana, que serà l’encarregada d’estudiar les anomalies detectades i les queixes es treballaran també a la Taula de Mobilitat del districte que està convocada aquest juliol.

Els vehicles mal estacionats, constants durant el cap de setmana

Pel que fa a l’estacionament de vehicles en espais prohibits, s’ha detectat sobretot durant el cap de setmana. “És constant trobar cotxes mal aparcats”, assegura un veí de la zona, que afegeix: “Hi ha molta gent que el deixa per a una estona que pot ser llarga, i anar al bar, per exemple”. Segons una altra veïna, “hi ha poca presència de la Guàrdia Urbana a la zona, fet que afavoreix que alguns conductors decideixin aparcar aquí en lloc d’anar a estacionar a fora de la zona antiga del barri o pagar un pàrquing”.

Alguns conductors aparquen el cotxe on no toca per anar al bar
Xavier Silvestre, veí

Sants Antic una zona que s’acabarà de pacificar el 2023

De fet, aquesta zona per a vianants de Sants coneguda com a Sants Antic es pacificarà encara més a principis del 2023. L’Associació de Veïns i Veïnes de la Plaça de la Farga i cinc AFA d’alguns dels centres escolars de la zona van presentar un projecte als pressupostos participatius del 2021 que va resultar guanyador. El consistori hi invertirà 200.000 euros que serviran per instal·lar elements urbanístics nous en algunes places i carrers. L’objectiu del projecte és precisament reduir al màxim la circulació de vehicles per aquests carrers en els quals hi ha ubicades fins a cinc escoles.