Les entitats expertes ja alertaven d’un probable augment de la violència masclista durant el confinament per la crisi de la covid-19 i les dades que Meritxell Budó ha donat aquest dissabte han confirmat aquestes prediccions. Les trucades al servei permanent de la Generalitat contra la violència masclista s’han incrementat un 60 %. Els mesos abans que es decretés l’estat d’alarma aquesta línia gratuïta rebia de mitjana 25 trucades al dia. Actualment aquest servei 900 900 120 en rep 40. Una xifra que va arribar al seu rècord dimarts, 14 d’abril, posterior als dies festius de Setmana Santa amb 72 trucades. Entre el 16 de març i el 15 d’abril la línia permanent del 900 900 120 ha fet un total de 1.307 atencions.
Laura Martínez, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD)
, assegura “tenir claríssim” des del principi que el confinament suposaria una “bomba de rellotgeria” en l’àmbit de la violència masclista. Martínez afirma que els agressors estan “més nerviosos” i alhora senten una “major impunitat”. Les seves víctimes, afirma la presidenta de l’ICD, es troben aïllades i amb menys possibilitats d’accedir als diferents recursos o la xarxes de suport.
Protocols d’actuació adaptats a cada dona
Durant el confinament s’ha reforçat el personal que hi ha darrere el servei permanent de la Generalitat. Hi treballen assistents socials, metgesses, advocades i psicòlogues. Segons Laura Martínez, al voltant del 60 % de les dones demanen suport psicològic i la resposta ha de ser “adaptada” a cada situació en funció de si un dels membres de la parella treballa o si tenen fills o no en tenen. Uns consells, apunta Martínez, que els han de poder servir per aguantar la situació fins que acabi el desconfinament. Des de l’ICD asseguren que aquests dies s’estan posant menys denúncies perquè les dones “ho tenen més complicat per denunciar”. En cas que es vulguin posar, el servei permanent aconsella fer-ho a qualsevol oficina dels Mossos i tant jutjats com els recursos d’habitatge estan oberts.
Puja la violència en l’àmbit familiar
L’àmbit de la violència més consultat segons l’ICD ha estat el de la parella en un 94 % dels casos i la violència en l’àmbit familiar ha pujat del 2,5 % al 5,6 %. Pel que fa al tipus de violència, la física segons dades de la Generalitat està present en el 39 % dels casos, equivalent a la proporció que hi havia en el període anterior al confinament. Respecte a les trucades per violència sexual, aquestes han disminuït i han passat de 4,6 % a 1,9 % en període de confinament. Alba Alfageme, psicòloga experta en victimologia, assegura que aquest tipus de violència ha davallat perquè si bé el 80 % de les agressions sexuals les perpetuen coneguts com amics, veïns o exparelles, la situació de confinament fa més difícil que es donin aquestes situacions. Amb els espais d’oci tancats, les agressions sexuals en aquest àmbit es redueixen a zero. Les trucades que verbalitzen violència psicològica han passat a ser del 93 % de les ocasions al 91 %.
88 missatges al nou telèfon de Whatsapp
Des que el 27 de març la Generalitat va engegar la nova línia de WhatsApp 671 778 540 i fins al 15 d’abril aquesta via ha registrat 88 peticions d’atenció. Això, segons l’ICD representaria una mitjana de cinc atencions al dia. El 83 % dels missatges rebuts han estat per motiu de violència masclista. Pel que fa als correus electrònics, se n’han rebut 70 al 900900120@gencat.cat. Si es compara amb el període anterior el nombre de correus s’ha multiplicat per sis.
Desconfinament: aire per a les dones en situació de violència masclista
Segons Alba Alfageme la possibilitat d’un desconfinament proper proporcionarà aire tant per als agressors masclistes, que “sentiran més pressió de l’entorn” alhora d’exercir violències com per a les dones que les pateixen. Les víctimes tindran, segons Alfageme, la possibilitat de tornar a accedir als recursos que els oferiran ajuda o a les xarxes de suport que els aportaran autoestima i seguretat per poder prendre decisions. Fins que el desconfinament no arribi, però, aquesta psicòloga aconsella a veïns “estar alerta” i en el cas de les amistat si familiars “establir un codi de comunicació diari amb les víctimes” per assegurar-se “que tot va bé”. Consulta aquí els recursos tant públics com privats en cas de patir violència masclista.