El conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han presentat el pla avalat per Protecció Civil per deixar sortir els nens durant el confinament. L’objectiu és poder fer efectives les sortides a finals de la setmana que ve, encara que això podria canviar depenent de l’evolució de la incidència del coronavirus. Tot i les advertències que ha fet el Govern espanyol sobre el fet que aquesta decisió de deixar sortir els nens depèn d’ells, el conseller Buch ha dit que “ens costaria molt d’entendre” una negativa.

Segons el pla es podran fer sortides per franges horàries i edats. De 12 h a 14 h ho podran fer els infants d’entre 0 i 6 anys, de 16 h a 18 h els nens d’entre 6 i 16 anys, i de 18 h a 20 h els joves d’entre 16 i 18 anys. Els menors de 16 anys hauran d’anar sempre acompanyats del pare o tutor, mentre que els adolescents de 16 a 18 anys podran anar sols. Els integrants d’una mateixa unitat familiar que convisquin junts durant el confinament podran sortir plegats en aquestes franges. En cas que es tinguin fills diverses edats hauran de triar un dels horaris que hi ha establerts.

Es podrà anar als parcs però no a les zones infantils

Segons han explicat Buch i Vergés aquestes passejades es podran fer per zones enjardinades o parcs però en cap cas no es podrà fer ús de jocs i àrees infantils. Tampoc no es podrà consumir menjar a l’exterior ni fer desplaçaments amb cotxe o transport públic per fer aquestes sortides.

La consellera Vergés ha recordat la importància les normes higièniques: recomana rentar-se les mans abans de sortir i en arribar i també prendre la temperatura. Pel que fa les mascaretes, Vergés les recomana per als infants majors de tres anys i fer-ne de casolanes per a la resta de nens per adaptar-les a la seva mida. També ha dit que els guants no calen i que en la tornada s’ha d’evitar l’ús de l’ascensor.

Contactes amb altres famílies

La titular de Salut també ha explicat com regula el pla les interaccions amb altres unitats familiars. Les “trobades casuals” podran durar un màxim de 10 minuts, sempre mantenint els dos metres de distància. Només podran interactuar dues unitats familiars alhora.

No s’ha consensuat amb l’Ajuntament de Barcelona

La mesura de deixar sortir els nens ja va ser reclamada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Segons Buch aquest divendres va intentar posar-se en contacte amb ella, però com que hi havia ple a l’Ajuntament no la va localitzar. Espera que el consistori faci costat al govern català en aquesta decisió, que no té l’aval del govern d’Espanya.