La mirada femenina és també present a la literatura i, en els darrers anys, els llibres sobre feminisme han viscut un creixement exponencial. Tot agafa embranzida: des d’assajos de referència com ‘Teoria King Kong’, de Virginie Despentes, o bé novetats editorials, com ara ‘Mujeres que ya no sufren por amor’, de Coral Herrera.

A la llibreria de dones Pròleg fa gairebé tres dècades que promouen la literatura feminista i, fins ara, no havien vist res igual: cada cop hi ha més interès per aquest tipus de lectura. La llibretera Núria Monrós assegura que “hi ha més visibilitat del moviment feminista i això fa que tothom, de mica en mica, es vagi despertant i en vulgui saber més“.

La curiositat pel feminisme ha crescut per part de tots els públics: dones, homes, infants i joves. I això, segons Pròleg, ha fet que les editorials apostin per diferents formats. S’han reeditat llibres de divulgació teòrica que es van publicar per primer cop fa 20 anys, però també s’han creat formats més didàctics per entendre les bases del moviment. “Durant els primers temps de llibreria hem estat treballant amb llibres sobretot de teoria feminista i assaig però en els últims dos anys s’ha notat un canvi bastant fort. Les editorials s’han posat les piles“, explica Monrós.

L’univers femení també és present en contes i rondalles

I el feminisme també arriba als més menuts. A la llibreria Casa Anita de Gràcia afirmen que cada cop hi ha més literatura infantil escrita amb perspectiva de gènere, però que encara ha de conviure amb un adversari. La propietària, Oblit Baseiria, relata que hi ha moltes publicacions dirigides només a nenes que promouen, sobretot, l’ideal d’amor romàntic.