Les mobilitzacions per a la jornada reivindicativa del 8-M, i de la vaga feminista d’aquest divendres, s’han avançat al vespre d’aquest dijous. Segons dades facilitades per la Guàrdia Urbana, 2.500 persones, totes elles dones, han participat en la marxa convocada per diverses entitats, aplegades al col·lectiu ‘Se va a armar la gorda’. S’han concentrat a la confluència de l’avinguda de l’Estatut i el carrer de Lisboa, a Horta, en una manifestació exclusivament femenina, tal com han fet altres anys en altres localitzacions, i ha finalitzat sense que s’hagin produït incidents dues hores més tard a les cotxeres Borbó.

Sota el lema ‘La nit és nostra‘, la marxa ha servit per reivindicar “una transformació social i profunda” en favor dels drets de les dones per, segons diuen en un comunicat, lluitar contra la “banalització i despolitització amb què, des de dalt, intenten remodelar les propostes feministes”.

Tanmateix, els convocants d’aquesta manifestació han cridat a “l’autodefensa col·lectiva” com a resposta urgent “a les diferents formes de violència que enfrontem dones, lesbianes i transsexuals”.

mani nocturna feminista

Context europeu

Un altre dels punts reivindicatius fria referència a la “preocupació” pel viratge del mapa polític europeu, en què alerten del creixement de les formacions polítiques d’extrema dreta. Uns partits que, diuen, “reprodueixen les lògiques colonialistes que sostenen el capitalisme i el patriarcat”.