La Raposa és una cooperativa que gestiona un bar vegà i una llibreria feminista. En el seu local al carrer de Tapioles, al Poble-sec, es pot trobar una gran varietat de títols de diferents formats amb temàtica feminista, transfeminista i antiespecista.

La responsable de la llibreria és Natalia Solar, qui afirma que una de les preguntes més freqüents que rep és: “Existeix un manual sobre feminisme?”. La seva resposta és contundent: “Jo no crec que existeixi ‘el manual'”. Ella considera que qui està interessant en el feminisme pot tenir molts dubtes i explica que “hi ha molts llibres que t’obren la ment i les portes per aprendre, formar-te i pensar en les necessitats que pots tenir com a dona i com a persona”.

Per donar resposta a moltes de les preguntes que poden sorgir quan es parla de feminisme, Solar recomana llibres sobre vocabulari, assajos o alguns títols més concrets que van des de volums teòrics fins a manifests, fanzins o contes infantils:

‘Una autobiografía’

Assata Shakur. Editorial Capitán Swing, 2013

La història de l’exintegrant dels Panteres Negres Assata Shakur. Aquesta dona va passar quatre anys a la presó abans de ser condemnada el 1977. Dos anys després va escapar i va obtenir asil polític a Cuba, on encara viu en l’actualitat.

‘Otras inapropiables. Feminismo desde las fronteras’

Diversos autors. Editorial Traficantes de Sueños, 2003

Un recull de textos dels anys 80 i 90 a càrrec de María Serrano Giménez, que ha contribuït al debat feminista. “Aquesta pot ser una molt bona iniciació al feminisme”, afirma la Natalia.

‘Manifiesto SCUM’

Valerie Solanas (edició comentada). Editorial Her-Story, 2008

Es tracta d’una edició comentada del manifest SCUM, que Valerie Solanas va publicar el 1967. El text intentava oferir una teoria homòloga a la teoria d’enveja del penis de Sigmund Freud. Solanas realitza una teoria feminista a través d’aquest manifest sobre les idees que tenien les dones en la societat d’aquella època però en sentit invers, aplicant-les als homes.

‘WITCH. Conspiración terrorista internacional de las mujeres del infierno’

Editorial La Felguera, 2013

Es tracta d’una obra que recull els textos, comunicats i encanteris de WITCH, un grup de dones que el 1968, a Nova York, van ser un fenomen dins del Moviment d’Alliberació de les Dones. En poc més d’un any van realitzar moltes accions i boicots i van passar a formar part de la història del feminisme radical.

‘Un cuento propio. Historias para escuchar, heroínas por descubir’

Diversos autors. Editorial Pandora Mirabilia, 2018

Es tracta d’un conte amb audiollibre que conté set històries infantils acompanyades de música i cançons. Els seus relats expliquen històries basades en les vides de dones reals de diferents èpoques i àmbits (cultura, ciència, drets humans, educació, medicina…):

  • Alice Guy (França, 1873-1968), pionera del cine.
  • Miriam Makeba (Sud-àfrica, 1932-2008), cantant i activista antiapartheid.
  • Valentina Tereshkova (Rússia, 1937), la primera dona astronauta.
  • Gaura Devi (l’Índia, 1925-1991), activista del moviment ecologista Chipko.
  • María Elena Caso (Mèxic, 1915-1991), científica dedicada a la biologia marina.
  • Professores de la II República espanyola (1931-1936).
  • Trótula de Salerno (Itàliasegle XI), metgessa pionera en ginecologia i obstetrícia.